Čokoládová šperkovnice recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 6 ks vejce 160 g máslo 160 g cukr krupice 160 g hořká čokoláda 160 g hrubá mouka tuk na vymazání 100 g lískové ořechy hrubá mouka na vysypání 2 - 3 ks čokoláda na vaření (100g) marcipánové ozdoby (kytičky, perličky)
Postup Čokoládová šperkovnice
Postup přípravy receptu
-
Změklé máslo, cukr a žloutky vyšleháme do pěny. Vmícháme rozpuštěnou a vychladlou čokoládu a dobře promícháme. Do pěny přidáme mouku a jemně nasekané ořechy. Jako poslední zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy (22 - 24cm) a v předehřáté troubě (200 °C) pečeme asi 45 minut na 175 °C. Dortový korpus vyndáme a necháme mírně vychladnout. Pak dort překlopíme na pečící papír a sejmeme formu
Studený korpus rozkrojíme na dvě stejné poloviny do tvaru půlměsíce a obě části potřeme rozpuštěnou čokoládovou polevou. Povrch ozdobíme marcipánovými ozdobami, čokoládovými kytičkami nebo korálky či mušličkami a dort uložíme do chladničky zatuhnout
Do jedné části čokoládové šperkovnice zapíchneme plastové kolíčky nebo použijeme větší plastová víčka, posadíme na ně druhou část dortu jako víko a vzadu lehce přitlačíme, abychom docílili efektu otevřené čokoládové šperkovnice. Do vzniklého otvoru pak vložíme dárek.