Mrkvance z Polné recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 125 g cukr 1 špetka sůl 100 g máslo 50 g máslo máslo 200 ml mléko sádlo 200 g mrkev 2 ks žloutky 100 g cukr krupice cukr moučka 35 g kvasnice 1 balíček vanilkový cukr 200 g hladká mouka 300 g polohrubá mouka 20 ks semena fenyklu
Postup Mrkvance z Polné
Postup přípravy receptu
-
Jednou z příležitostí, při kterých se v Polné vždy pekly mrkvance (či také mrkvánky), bývala pouť o druhé zářijové neděli. Pouť byla tradičně zasvěcena patronu města sv. Liguriáši a v době jejího trvání byla průčelí domů vyzdobena svazky mrkve
Z kvasnic, vlažného mléka a trochy cukru zaděláme kvásek. Necháme vzejít na teplém místě. V hmoždíři roztlučeme semínka fenyklu. Obě mouky promísíme a vsypeme ke kvásku. Přidáme cukr krupici, žloutky, podrcený fenykl, špetku soli a rozpuštěné máslo. Důkladně vypracujeme těsto a necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem
Zatím připravíme náplň z mrkve. Očistíme mrkev a nastrouháme ji na jemno. Promícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Mrkev s cukrem podusíme na 50 g másla. Přibližně po deseti minutách sundáme z plotny a dáme zchladnout. Pokud je v mrkvi přebytečná tekutina, opatrně ji vymačkáme a slijeme
Z vykynutého těsta odkrajujeme lžící přiměřeně velké kusy a tvarujeme z nich bochánky. Ty vždy zploštíme, naplníme mrkvovou náplní a důkladně zabalíme. Mrkvance klademe na vymaštěný plech dost daleko od sebe, aby se nespekly. Před pečením je potřeme rozpuštěným sádlem
Necháme ještě čtvrt hodiny dokynout na plechu, pak vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a zhruba 20 minut pečeme, dokud nezezlátnou
Mrkvance z Polné ještě teplé potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme cukrem moučka
Zdroj: REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA - VŠECHNY CHUTĚ ČECH, MORAVY A SLEZSKA, vydal Smart Press, 2013