Růžičkové koláče recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

sůl
1 ks vejce
60 g máslo
2 lžíce rum
200 - 300 ml mléko
20 g droždí
tvaroh
50 g cukr krupice
1 lžíce cukr moučka
mák
500 g hladká mouka
1 balíček vanikový cukr
strouhaná kůra z citronu

Postup přípravy receptu

  1. Podle běžného postupu si připravíme kynuté těsto. To znamená, že si uděláme kvásek. Do trošky vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme trochu cukru. Pořádně rozmícháme a počkáme, až kvásek vzejde

  2. Do mísy dáme mouku se solí, strouhanou citronovou kůru, vanilku, cukr, žloutek, máslo a vzešlé droždí. Postupně přidáváme zbylé mléko a vypracujeme vláčné těsto. Poprášíme ho moukou přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout

  3. Náplň si udělejte podle vašeho výběru. Já jsem dávala tvaroh smíchaný s mákem

  4. Když je těsto dobře vykynuté, tak si ho rozdělíme na stejné kousky podle toho, jak velké chceme koláče mít. Každý kousek vytvarujeme do kolečka, které po krajích třikrát rozkrojíme. Na střed dáme náplň a začneme motat, každý rozkrojený dílek omotáme kolem náplně a stlačíme, tvoříme jakoby květ růžičky. Hotové koláče pokládáme na plech vyložené pečícím papírem a ze všech stran je potřeme vejcem, které rozšleháme s trochou mléka

  5. Hotové růžičkové koláče pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova

  6. Růžičkové koláče necháme vychladnout a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!