Růžičkové koláče recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- sůl 1 ks vejce 60 g máslo 2 lžíce rum 200 - 300 ml mléko 20 g droždí tvaroh 50 g cukr krupice 1 lžíce cukr moučka mák 500 g hladká mouka 1 balíček vanikový cukr strouhaná kůra z citronu
Postup Růžičkové koláče
Postup přípravy receptu
-
Podle běžného postupu si připravíme kynuté těsto. To znamená, že si uděláme kvásek. Do trošky vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme trochu cukru. Pořádně rozmícháme a počkáme, až kvásek vzejde
Do mísy dáme mouku se solí, strouhanou citronovou kůru, vanilku, cukr, žloutek, máslo a vzešlé droždí. Postupně přidáváme zbylé mléko a vypracujeme vláčné těsto. Poprášíme ho moukou přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout
Náplň si udělejte podle vašeho výběru. Já jsem dávala tvaroh smíchaný s mákem
Když je těsto dobře vykynuté, tak si ho rozdělíme na stejné kousky podle toho, jak velké chceme koláče mít. Každý kousek vytvarujeme do kolečka, které po krajích třikrát rozkrojíme. Na střed dáme náplň a začneme motat, každý rozkrojený dílek omotáme kolem náplně a stlačíme, tvoříme jakoby květ růžičky. Hotové koláče pokládáme na plech vyložené pečícím papírem a ze všech stran je potřeme vejcem, které rozšleháme s trochou mléka
Hotové růžičkové koláče pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova
Růžičkové koláče necháme vychladnout a podáváme.