Arabiata recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- omáčka 3 stroužky česnek sůl 1 ks cibule pepř 15 dkg anglická slanina 1 svazeček petrželová nať 1 plechovka loupaná rajčata 20 cl extra panenský olivový olej 6 ks pepperoncino (i sušené) 10 cl bílé polosladké víno na ozdobu 5 dkg mozzarela
Postup Arabiata recept
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme nadrobno, česnek podélně rozpůlíme. Papričky rozdrolíme, pokud seženeme čerstvé, tak je jemně nakrájíme. Počet papriček je podle chuti, ale arabiata má být ostrá.
V hlubší pánvi pokryjeme dno olejem. Přidáme cibuli, česnek, slaninu, rozdrolené papričky, pepř a sůl. Směs smažíme na prudším ohni, až cibule lehce zesklovatí. Poté přilijeme víno a necháme z něj vyvařit větší část vody, směs začne pěnit. Pak přidáme rajčata. V sezoně jsou lepší čerstvá loupaná, ale musí být na naše poměry spíše přezrálá. Rajčata lehce promačkáme a omáčku necháme na mírném ohni zhoustnout. Dusíme asi 20 - 25 minut za občasného míchání.
Vyndáme půlený česnek, opravdu je vidět, a přidáme najemno nasekanou petrželovou nať. Podstatně lepší je čerstvá a rozhodně ne kudrnka. Promícháme a necháme chvilku dojít.
Arabiatu důkladně promícháme s těstovinami, nejlépe penne, aby se dostala dovnitř, a servírujeme posypané mozzarellou a ozdobené lístky petržele. Jako obvykle u italské kuchyně je důležité suroviny nepodcenit.