Artyčokový krém s pórkem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 40 g máslo 300 g brambory 1 ks pórek 4 ks artyčok 1 l zeleninový vývar 4 lžíce smetana na vaření podle chuti sůl mletý pepř na ozdobu čerstvá petrželka
Postup Artyčokový krém s pórkem recept
Postup přípravy receptu
-
Na čištění artyčoků doporučuji latexové rukavice, abychom neměli černé ruce. Místo rukavic si připravíme půlku citronu, kterým si budeme ruce potírat.
Připravíme si mísou zředěnou citronovou šťávou, do které budeme pokládat očištěné artyčoky, aby nám neztmavly.
U artyčoků sundáme tvrdé listy, odřízneme tvrdší stonek a artyčoky rozřízneme na půlky. Lžičkou vybereme střed, zbytek artyčoku nakrájíme na 4 části. Zbytek stonku oloupeme škrabkou a nakrájíme na kolečka. Vše dáme do připravené nádoby s citronovou šťávou.
Pórek nakrájíme na slabá kolečka, která osmahneme v hrnci na másle, chvilku smažíme a přidáme kousky z artyčoků. Zprudka orestujeme. Teplotu snížíme, přidáme brambory nakrájené na kostičky, bujon a na pomalém ohni vaříme 15 - 20 minut. Dáme si pozor, ať pokrm nepřipálíme.
Artyčoky propasírujeme a pomocí kuchyňského robota se smetanou a vývarem umixujeme do hladkého krému. Artyčokový krém můžeme připravit do misek či talířů.
Artyčokový krém s pórkem podáváme jako hlavní chod s opečenými krutony a sypeme petrželkou.