Aspikový hřbet recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 8 ks vejce 5 lžic ocet 1 ks cibule 2 l voda 1 ks mrkev 2 lžíce cukr krupice 16 g želatina 1 lžička divoké koření 200 g kuřecí prsa 0.5 lžičky citronová kůra 1 balíček mražený hrášek 1 balíček mražená baby karotka
Postup Aspikový hřbet recept
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce nalijeme vodu, ocet, přidáme cukr, sůl, koření, citronovou kůru, na kolečka nakrájenou cibuli i mrkev a kuřecí maso. Uvedeme do varu a vaříme do změknutí. Scedíme a vývar necháme vystydnout. Maso nakrájíme na nudličky. Rozvařena zelenina se nevyužije.
Do 1/2 litru vývaru přidáme želatinu a necháme ji na 20 minut nabobtnat. Zbylý vývar zahřejeme, vmícháme želatinu ve vývaru a zahříváme k bodu varu. Nevaříme, ihned odstavíme a necháme vychladnout.
Vejce uvaříme, vychladíme a nakrájíme na větší kousky. Mrkev a hrášek krátce povaříme v osolené vodě a necháme okapat.
Formu na aspikový hřbet vyložíme potravinářskou fólií, na dno nalijeme vrstvu aspiku a necháme chvilku tuhnout. Pak na něj naskládáme polovinu zeleniny, vajec i masa a opět zalijeme aspikem. Postup ještě jednou opakujeme a poslední vstvou bude aspik.
Formu dáme do chladničky minimálně na 2 hodiny, nejlépe přes noc ztuhnout. Pak formu překlopíme, stáhneme fólii a aspik krájíme na plátky.