Atjar recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 ks cibule 2 lžíce hořčice 200 g mrkev 1-2 lžičky kurkuma 1 ks červená paprika 400 g hlávkové zelí 1 lžička mletý zázvor 300 g taugé (fazolové výhonky) 1 ks velká okurka 1 lžička koření laos podle chuti česnek sambal oelek podle potřeby ocet voda cukr krystal
Postup Atjar recept
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme a nakrájíme. Do salátu můžeme přidat i jinou zeleninu, jen nesmíme zapomenout, že zelí, taugé, mrkev a okurka jsou základem.
Zeleninu lehce povaříme, ale nerozvaříme! Zeleninu, která se nemusí dlouho vařit, si odložíme (květák, okurky a fazolové výhonky). Zeleninu, kterou musíme déle vařit, povaříme jako první, patří sem třeba zelí a fazole.
Cibulku osmahneme s prolisovaným česnekem v troše oleje. Přidáme sambal oelek, laos, zázvor a kurkumu. Chvilku osmažíme a dáme stranou.
Do uvařené zeleniny přidáme ocet (musí to být půl na půl s vodou v hrnci) a ještě chviličku povaříme. Pozor, zelenina nesmí být rozvařená, ale křupavá! Ještě vyzkoušíme, jestli je voda dostatečně kyselá. Přílišnou kyselost zmírníme cukrem. Nyní přidáme hořčici a smaženou cibulku se směsí koření. Dobře promícháme a necháme ještě krátce povařit.
Směs atjar dáme do sklenice s víčkem a necháme po dobu 1 - 2 dnů odležet.¨