Baklava s vlašskými ořechy recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

náplň
230 g máslo
0.5 hrnku cukr krupice
1 lžíce mletá skořice
4 hrnky vlašské ořechy
poleva
0.8 hrnku voda
1 ks pomeranč
1 ks citron
0.8 hrnku med
0.5 hrnku cukr krupice
1 ks celá skořice
těsto
455 g filo těsto

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme ořechy, cukr a skořici.

  2. Těsto si připravíme podle receptu na Filo těsto.

  3. Vezmeme si pekáček a vymažeme ho rozpuštěným máslem (25 x 35 cm). Položíme na dno list těsta a potřeme ho rozpuštěným máslem. Takto pomazáváme a pokládáme dalších 7 plátů filo těsta. Těsto v pekáčku posypeme 1/3 hrnečku směsi z ořechů, cukru a skořice. Dále zase potřeme 2 listy těsta máslem a položíme na vrstvu ořechové směsi. Opět vysypeme 1/3 hrnku ořechové směsi na těsto a zase potřeme 2 listy těsta máslem a položíme na vrstvu ořechové směsi. Dále opět vysypeme 1/3 ořechové směsi na potřené listy těsta. Na ořechovou směs v závěrečné fázi nepokládáme jenom 2 listy těsta, teď pokládáme 8 listů těsta potřených rozpuštěným máslem. Nakonec nařežeme baklavu v pekáčku na čtverce a dáme do předehřáté trouby.

  4. Baklavu s vlašskými ořechy pečeme na 180 °C 25 - 35 minut.

  5. Na polevu si oloupeme kůru z jednoho citronu a pomeranče. Pozor, loupeme jenom barevnou kůru, bílá část bývá hořká. K varu přivedeme vodu, cukr, celou skořici, citronovou a pomerančovou kůru, poté snížíme teplotu a dusíme 10 minut. Přidáme med a dusíme další 2 minuty, poté už jen vyjmeme celou skořici a kůry. Sirup nalijeme na právě upečenou baklavu.

  6. Před podáváním necháme baklavu s vlašskými ořechy vychladnout a dáme na pár hodin uležet.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy