Baklava s vlašskými ořechy recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- náplň 230 g máslo 0.5 hrnku cukr krupice 1 lžíce mletá skořice 4 hrnky vlašské ořechy poleva 0.8 hrnku voda 1 ks pomeranč 1 ks citron 0.8 hrnku med 0.5 hrnku cukr krupice 1 ks celá skořice těsto 455 g filo těsto
Postup Baklava s vlašskými ořechy recept
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme ořechy, cukr a skořici.
Těsto si připravíme podle receptu na Filo těsto.
Vezmeme si pekáček a vymažeme ho rozpuštěným máslem (25 x 35 cm). Položíme na dno list těsta a potřeme ho rozpuštěným máslem. Takto pomazáváme a pokládáme dalších 7 plátů filo těsta. Těsto v pekáčku posypeme 1/3 hrnečku směsi z ořechů, cukru a skořice. Dále zase potřeme 2 listy těsta máslem a položíme na vrstvu ořechové směsi. Opět vysypeme 1/3 hrnku ořechové směsi na těsto a zase potřeme 2 listy těsta máslem a položíme na vrstvu ořechové směsi. Dále opět vysypeme 1/3 ořechové směsi na potřené listy těsta. Na ořechovou směs v závěrečné fázi nepokládáme jenom 2 listy těsta, teď pokládáme 8 listů těsta potřených rozpuštěným máslem. Nakonec nařežeme baklavu v pekáčku na čtverce a dáme do předehřáté trouby.
Baklavu s vlašskými ořechy pečeme na 180 °C 25 - 35 minut.
Na polevu si oloupeme kůru z jednoho citronu a pomeranče. Pozor, loupeme jenom barevnou kůru, bílá část bývá hořká. K varu přivedeme vodu, cukr, celou skořici, citronovou a pomerančovou kůru, poté snížíme teplotu a dusíme 10 minut. Přidáme med a dusíme další 2 minuty, poté už jen vyjmeme celou skořici a kůry. Sirup nalijeme na právě upečenou baklavu.
Před podáváním necháme baklavu s vlašskými ořechy vychladnout a dáme na pár hodin uležet.