Bánovská kyselica recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- sůl 6 ks vejce 1 sklenice mléko 1 ks celer 6 ks mrkev 2 ks petržel 0 kg fazole 3 hrstě houby 2 kostky masox 4 listy bobkový list 10 kuliček nové koření 3 kelímky kysaná smetana 1 balíček kysané zelí 20 kuliček celý černý pepř
Postup Bánovská kyselica recept
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si namočíme fazole a houby. Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na větší kousky a dáme vařit společně s kořením, masoxem
a troškou soli. Z kysaného zelí slijeme vodu a schováme ji na později.
Zelí, fazole a houby dáme vařit, ale každou ingredienci zvlášť. Fazole trochu přisolíme. Vývar ze zeleniny slijeme do většího hrnce. Vybereme ze zeleniny koření a nakrájíme ji na menší kousky. Zeleninu přidáme do vývaru. Není nutné dát do vývaru všechno. Osobně dávám všechnu mrkev, dvě petržele a celer nemusím vůbec. Záleží jen na vás.
Do vývaru přidáme scezené houby, zelí a fazole. Fazole můžeme přidat i s částí vody. Smetanu naředíme mlékem a nalijeme do vývaru. Vejce rozklepneme, jemně našleháme, aby nám v polévce zůstaly kousky vajec. Za pomalého míchání přidáme vejce do polévky a zavaříme. Polévku podle chuti osolíme a okyselíme vodou z kysaného zelí.
Bánovskou kyselicu podáváme s čerstvým pečivem podle chuti.