Blaženčin univerzální krém recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- podle chuti rum kakao brandy sherry káva griotka vanilkový cukr ovocná tresť krém 1-2 ks žloutek 4 dl mléko 9 dkg cukr moučka 3 dkg hrubá mouka 25 dkg tuk na pečení
Postup Blaženčin univerzální krém recept
Postup přípravy receptu
-
Cukr moučka a 1 žloutek rozmícháme v mléce a za stálého míchání přivedeme k varu, přičemž přisypáváme určité množství hrubé mouky. Pozor, nesmí se připálit! Odstavíme a dále mícháme do zchladnutí.
Potom si zvlášť utřeme tuk na pečení s dalším cukrem. Do takto utřeného tuku s cukrem zvolna přimícháváme po malých částech zchladlý uvařený krém a důkladně ho utřeme. Nejdříve je dobré, když pracujeme zvolna ručně dobrou vařečkou a potom, až když je jasné, že se krém nesráží a nehrudkovatí, tak můžeme k dalšímu důkladnému utření použít ruční elektrický šlehač.
Do hotového krému můžeme podle jeho použití přimíchávat různé přísady a pochutiny jako je například vanilkový cukr, rum nebo brandy či sherry a griotku, nebo kvalitní tmavé kakao, silný extrakt z rozpustné kávy, šťávu z citronu, malinovou, jahodovou, ananasovou i jinou šťávu, případně sirup nebo rozmanité ochucovací tresti.
Univerzální blaženčin krém používáme podle chuti k plnění různých moučníků. Tento recept mám od své kamarádky a vždy se mi podařil, proto vřele doporučuji i začínajícím hospodyňkám nebo i starším dětem, které chtějí samy připravit slavnostní moučník.