Bosenský hrnec recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
4 ks rajčata
4 ks brambory
2 ks cibule
2 ks mrkev
2 lžíce rajčatový protlak
1 hrst mražený hrášek
0.5 kg hlávkové zelí
500 g vepřové plecko
1 hrst fazolové lusky
podle chuti
sůl
mletý pepř
mletá sladká paprika
podle potřeby
sádlo
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na asi 2 - 3 cm velké kousky a osolíme. Středně velké brambory přepůlíme, očištěné zelí nakrájíme na deset částí, mrkev a papriku na asi 2 cm velké špalíčky, oloupanou cibuli na čtvrtiny. Česnek oloupeme a utřeme.

  2. Do vyššího hrnce pak vrstvíme - sádlo nebo olej, cibule a česnek, mrkev a fazolky a hrášek. Další vrstvu tvoří zelí, na něj pak přijde maso, na maso papriky a rajčata. Poslední vrstvu tvoří brambory. Průběžně vrstvy solíme nebo jinak kořeníme. Přilijeme vodu nebo vývar tak, aby sahala po maso, ne už do něj.

  3. Bosenský hrnec postavíme na mírný oheň, přiklopíme pokličkou a dusíme. Délka dušení záleží na druhu použitého masa, většinou cca 3 hodiny. Eintopf rozhodně nemícháme. Čtvrt hodiny před koncem dušení si na pánvi uděláme jíšku, kterou poprášíme paprikou a přidáme protlak. Vše přidáme do bosenského hrnce, zlehka promícháme a už jen krátce povaříme.

  4. Bosenský hrnec je velmi sytým pokrmem, který podáváme samotný, případně s chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy