Bosenský hrnec recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek 4 ks rajčata 4 ks brambory 2 ks cibule 2 ks mrkev 2 lžíce rajčatový protlak 1 hrst mražený hrášek 0.5 kg hlávkové zelí 500 g vepřové plecko 1 hrst fazolové lusky podle chuti sůl mletý pepř mletá sladká paprika podle potřeby sádlo hladká mouka
Postup Bosenský hrnec recept
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na asi 2 - 3 cm velké kousky a osolíme. Středně velké brambory přepůlíme, očištěné zelí nakrájíme na deset částí, mrkev a papriku na asi 2 cm velké špalíčky, oloupanou cibuli na čtvrtiny. Česnek oloupeme a utřeme.
Do vyššího hrnce pak vrstvíme - sádlo nebo olej, cibule a česnek, mrkev a fazolky a hrášek. Další vrstvu tvoří zelí, na něj pak přijde maso, na maso papriky a rajčata. Poslední vrstvu tvoří brambory. Průběžně vrstvy solíme nebo jinak kořeníme. Přilijeme vodu nebo vývar tak, aby sahala po maso, ne už do něj.
Bosenský hrnec postavíme na mírný oheň, přiklopíme pokličkou a dusíme. Délka dušení záleží na druhu použitého masa, většinou cca 3 hodiny. Eintopf rozhodně nemícháme. Čtvrt hodiny před koncem dušení si na pánvi uděláme jíšku, kterou poprášíme paprikou a přidáme protlak. Vše přidáme do bosenského hrnce, zlehka promícháme a už jen krátce povaříme.
Bosenský hrnec je velmi sytým pokrmem, který podáváme samotný, případně s chlebem.