Bosňáky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

200 g hladká mouka
těsto
1 lžička cukr
2 ks vejce
1 kostka droždí
400 g hrubá mouka
2 dl vlažné mléko
50 g slunečnicová semínka (dýňová)
1 lžička jemná sůl
na potření
1 ks vejce
na ozdobu
1 lžička hrubá sůl
1 lžička celý kmín

Postup přípravy receptu

  1. Kostku droždí rozdrobíme, přidáme mléko a cukr a zamícháme. Kvásek necháme v teple kynout.

  2. Do větší míchací mísy dáme hrubou mouku, 2 vejce, lžičku jemné soli, semena dle možností a kvásek. Vařečkou poctivě vypracujeme těsto, dokud se nezačne odlupovat od okrajů mísy.

  3. Položíme na vál, vydatně posypanej hladkou moukou a sformujeme bochánek. Horní plochu posypeme hladkou moukou, zakryjeme plachetkou. Počkáme dle teploty asi 20 minut.

  4. Bochánek nakyne. Rozdělíme jej na kousky, ze kterých uděláme malé bochánky asi 80mm v průměru a do 2 cm výšky.

  5. Troubu předehřejeme na 200°C. Malé bochánky zakryjeme, počkáme než se trouba nahřeje. Bochánky zatím vykynou.

  6. Bochánky nakrojíme na povrchu mokrým nožem dvěma zářezy po celé ploše,v úhlu 90° - prostě kolmo na sebe.

  7. Třetí vejce rozmícháme, bochánky ním potřeme. Vydatně posypeme hrubou solí a celým kmínem.

  8. Nasázíme do předehřáté trouby na pečící papír.

  9. Známkou dopečení je krásné otevření se zářezů, vůně a vzhled povrchu meruňkovo-hnědavý.

  10. Když základní bochánek nerozdělíte, získáte za stejných podmínek chutný chléb.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy