Bosňáky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 200 g hladká mouka těsto 1 lžička cukr 2 ks vejce 1 kostka droždí 400 g hrubá mouka 2 dl vlažné mléko 50 g slunečnicová semínka (dýňová) 1 lžička jemná sůl na potření 1 ks vejce na ozdobu 1 lžička hrubá sůl 1 lžička celý kmín
Postup Bosňáky recept
Postup přípravy receptu
-
Kostku droždí rozdrobíme, přidáme mléko a cukr a zamícháme. Kvásek necháme v teple kynout.
Do větší míchací mísy dáme hrubou mouku, 2 vejce, lžičku jemné soli, semena dle možností a kvásek. Vařečkou poctivě vypracujeme těsto, dokud se nezačne odlupovat od okrajů mísy.
Položíme na vál, vydatně posypanej hladkou moukou a sformujeme bochánek. Horní plochu posypeme hladkou moukou, zakryjeme plachetkou. Počkáme dle teploty asi 20 minut.
Bochánek nakyne. Rozdělíme jej na kousky, ze kterých uděláme malé bochánky asi 80mm v průměru a do 2 cm výšky.
Troubu předehřejeme na 200°C. Malé bochánky zakryjeme, počkáme než se trouba nahřeje. Bochánky zatím vykynou.
Bochánky nakrojíme na povrchu mokrým nožem dvěma zářezy po celé ploše,v úhlu 90° - prostě kolmo na sebe.
Třetí vejce rozmícháme, bochánky ním potřeme. Vydatně posypeme hrubou solí a celým kmínem.
Nasázíme do předehřáté trouby na pečící papír.
Známkou dopečení je krásné otevření se zářezů, vůně a vzhled povrchu meruňkovo-hnědavý.
Když základní bochánek nerozdělíte, získáte za stejných podmínek chutný chléb.