Bramborovo-máslové pagáče s jogurtem recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

3 lžičky sůl
1 ks vejce
250 g máslo
150 g brambory
100 ml mléko
1 lžička cukr krystal
200 ml bílý jogurt
celý kmín
21 g čerstvé droždí
sezamová semínka
lněná semínka
mouka na podsypání
700 g hladká mouka extra speciál 00

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy robota dáme prosátou mouku a sůl a promícháme. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme v teple vykynout kvásek - asi 15 minut. Brambory oloupeme, pokrájíme na kostky, uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, protlačíme mačkadlem na brambory na jemno a necháme vychladnout

  2. K vykynutému kvásku přidáme vejce, pokrájené změklé máslo, protlačené brambory, domácí jogurt nebo hustou kysanou smetanu a pomocí mísících háků vymísíme hladké, nelepivé a pružné těsto. Těsto na pagáče vytvarujeme do bochníku, povrch posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu

  3. Vykynuté těsto vyklopíme na jemně pomoučněnou desku, rozválíme do obdélníku o tloušťce asi 2 cm, svisle rozdělíme pomyslně na tři části a přeložíme třetinu těsta svisle do středu zleva doprava, přes druhou třetinu těsta a třetí třetinu těsta přeložíme zprava doleva tak, že budeme mít na sobě 3 vrstvy těsta, složené těsto pootočíme o 90 stupňů, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout v teple 20 minut

  4. Potom těsto rozválíme a celý postup zopakujeme a necháme kynout znovu 20 minut. Podsypáváme moukou jen jemně podle potřeby, aby se nezapracovalo zbytečně mnoho mouky a pagáče nebyly po upečení tvrdé, ale zůstaly měkké

  5. Zase těsto rozválíme třikrát, složíme, jak bylo popsané, pootočíme o 90 stupňů a ještě přeložíme na polovinu, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout posledních 20 minut. Potom rozválíme těsto do obdélníku o tloušťce asi 1 cm, ne více, neboť těsto ještě nakyne, tak aby se pagáče během pečení nesesunuly

  6. Z těsta formičkou vykrojíme okrouhlé pagáče, které ještě nožem otáčivým pohybem proti levé dlani rovnoměrně zakulatíme i z boků. Pagáče přeložíme na plech vystlaný teflonovou fólií nebo pečícím papírem. Pagáče potřeme rozšlehaným vejcem na povrchu, můžeme ještě posypat celým kmínem, lněnými anebo sezamovými semínky, já jsem je nechala bez sypání

  7. Troubu dopředu vyhřejeme na 220 °C. Na spodek trouby dáme hrneček s vroucí vodou a na středním roštu pečeme pagáče asi 20 minut, až povrch bude krásně zlato-hnědý. Doba pečení je závislá na vaší troubě, proto je potřeba pagáče sledovat. Upečené pagáče necháme vychladnout na mřížce

  8. Bramborovo-máslové pagáče s jogurtem servírujeme jako přílohu k sytým polévkám na kyselo a také jako samostatný druhý chod. Pagáče jsou vynikajícím pohoštěním k vínu pro návštěvy. Pagáče jsou díky bramborám měkoučké, vláčné a jako čerstvé i druhý den. Jsou velmi jemné a chutné díky máslu a jogurtu, přitom se s těstem výborně pracuje

  9. Tyto pagáče mohou i děti a pro jejich jemnou a vynikající chuť i všichni ti, kteří nemohou z jakýchkoliv příčin škvarkové pagáče. Jsou však výborné pro každého, vřele doporučuji vyzkoušet. Počet bramborovo- pagáčů z tohoto množství závisí na velikosti použité formičky. Já jsem vykrajovala formičkou o průměru 4 cm a upekla jsem 2 plechy po 40 kusů, celkem mi tedy vyšlo 80 kusů vynikajících pagáčů.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!