Bratislavská vepřová plec netradičně recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 750 dkg vepřová plec podle chuti 1 lžíce sůl 100 ml smetana 100 ml rajčatový protlak 1 lžička směs pepře omáčka 0 kostek máslo 2 ks cibule 0 ks celer 100 dkg sádlo 3 ks mrkev 2 ks petržel
Postup Bratislavská vepřová plec netradičně recept
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Do většího hrnce (nejlépe oválného tvaru) přidáme sádlo a po rozehřátí cibuli přidáme. Když cibule zesklovatí a má narůžovělou barvu, přidáme celý kus vepřové plece a necháme z každé strany pěkně zatáhnout.
Poté přidáme rajčatový protlak, podlijeme vodou a necháme dusit skoro hodinu. Když je maso měkčí, rozřežeme ho na plátky a opět vložíme do hrnce. Přidáme trochu smetany nebo mléka, zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě a dusíme přibližně další hodinu.
Mezitím co se maso dusí, připravíme z předešlého dne povařený celer, mrkev, petržel a osmahneme na másle. Přidáme trochu vody, směs pepře, sůl a delší dobu takto podusíme. Když už není zelenina tvrdá, přidáme do hrnce a ještě nějakou dobu podusíme. Ke konci ještě přidáme trochu citronové šťávy a můžeme podávat. Do omáčky nedávám okurky a hrášek!
Bratislavská vepřová plec netradičně nejlépe chutná s rýží a karlovarskými knedlíky.