Bratislavská vepřová plec netradičně recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

750 dkg vepřová plec
podle chuti
1 lžíce sůl
100 ml smetana
100 ml rajčatový protlak
1 lžička směs pepře
omáčka
0 kostek máslo
2 ks cibule
0 ks celer
100 dkg sádlo
3 ks mrkev
2 ks petržel

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Do většího hrnce (nejlépe oválného tvaru) přidáme sádlo a po rozehřátí cibuli přidáme. Když cibule zesklovatí a má narůžovělou barvu, přidáme celý kus vepřové plece a necháme z každé strany pěkně zatáhnout.

  2. Poté přidáme rajčatový protlak, podlijeme vodou a necháme dusit skoro hodinu. Když je maso měkčí, rozřežeme ho na plátky a opět vložíme do hrnce. Přidáme trochu smetany nebo mléka, zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě a dusíme přibližně další hodinu.

  3. Mezitím co se maso dusí, připravíme z předešlého dne povařený celer, mrkev, petržel a osmahneme na másle. Přidáme trochu vody, směs pepře, sůl a delší dobu takto podusíme. Když už není zelenina tvrdá, přidáme do hrnce a ještě nějakou dobu podusíme. Ke konci ještě přidáme trochu citronové šťávy a můžeme podávat. Do omáčky nedávám okurky a hrášek!

  4. Bratislavská vepřová plec netradičně nejlépe chutná s rýží a karlovarskými knedlíky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy