Brněnský dort recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 6 ks vejce 0.5 ks prášek do pečiva 35 dkg cukr krupice 25 dkg polohrubá mouka 10 dkg mleté vlašské ořechy 10 lžic vařená instantní káva těsto 2 3 ks vejce 15 dkg cukr krupice 15 dkg polohrubá mouka 3 lžíce horká voda náplň kakaový krém libovolná marmeláda bílý krém
Postup Brněnský dort recept
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si upečeme základní korpus. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Dortovou formu vymažeme a vysypeme. Z bílků ušleháme pevný sníh.
Žloutky ušleháme s cukrem. Za stálého šlehání přidáme po lžičkách studenou kávu, sníh z bílků, mouku, ořechy a prášek do pečiva. Těsto nalijeme do připravené dortové formy a pečeme zvolna asi hodinu. Upečený ořechový korpus vyndáme z formy a necháme dobře vychladnout.
Připravíme si roládu. Žloutky s vařící vodou ušleháme do hustší pěny. Za stálého šlehání přisypeme cukr. Z bílků ušleháme tuhý sníh a smícháme se žloutkovou pěnou. Nakonec zlehka přimícháme mouku. Těsto nalijeme na připravený plech. Korpus rolády pečeme asi 15 minut. Upečenou a ještě horkou roládu stočíme i s papírem, na kterém jsme pekli. Korpus necháme vystydnout.
Základní korpus rozřízneme na polovinu. Vrchní část zatím odložíme. Na spodní část namažeme asi 1/2 cm marmelády a 2 cm krému. Krém si uděláme libovolný, jaký máme rádi.
Stočenou roládu nakrájíme na stejně silné plátky, které postupně rozmotáváme a klademe na krém. Když je celá plocha zaplněna, vetřeme velké množství krému do mezer, které při pokládání rolády vznikly. Vrchní část korpusu také potřeme marmeládou a krémem a přiklopíme na spodní díl s roládou.
Pěkně vypadá, když máme krém dvou barev, ale nemusí být. Brněnský dort dozdobíme podle své fantazie.
Brněnský dort necháme ztuhnout a odpočinout a můžeme začít slavit.