Broskvový koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 lžíce cukr sůl 100 g máslo 1 lžíce ocet 150 ml mléko 125 ml smetana 250 g hladká mouka tuk na vymazání 50 g mandlové lupínky mouka na vál 100 ml chladná voda 500 g broskve (malé) 1 ks vanilkový lusk 30 g mleté mandle moučkový cukr na posypání
Postup Broskvový koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme těsto. Necháme změknout máslo a nakrájíme je na vločky. Do mísy prosijeme mouku a přidáme máslo (100g), cukr (2 lžíce), ocet a špetku soli. Taky přilijeme přibližně 100 ml studené vody.
Ze všeho vypracujeme hladké tužší těso, které vytvarujeme do koule. Takto připravené těsto můžeme zabalit do fólie a necháme jej zhruba půl hodiny uležet v lednici.
Mezitím si připravíme broskve. Omyté broskve spaříme a zhruba ještě minutu je blanšírujeme. Pak je všechny oloupeme. Pak je rozpůlíme a vypeckujeme.
Vanilkový lusk rozpůlíme a vydlabeme z něj dřeň. Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr, vanilkovou dřeň, mléko, smetanu a vše našleháme.
Rozehřejeme si troubu na 250 °C a připravíme si dortové formy, které vymažeme tukem.
Ztuhlé těsto vytáhneme z lednice, rozpůlíme a na pomoučněném vále je samostatně vyválíme na placky o něco větší než formy. Plackami vyložíme formy, těsto povytáhneme přes okraje a dno propícháme vidličkou.
Takto připravé formy dáme do trouby předpéct asi na 10 minut. Teplotu snížíme na 170 - 180 °C.
Předpečený korpus posypeme mletými mandlemi. Vyrovnáme na něj rozpůlené broskve, které přelijeme smetanovou pěnou. A jako vrchol všeho koláče posypeme mandlovými lupínky. Formu pak vložíme zpátky do trouby a dopékáme dalších 20 minut.
Hotové koláče necháme vychladnout a posypeme je moučkovým cukrem.