Broskvový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce cukr
sůl
100 g máslo
1 lžíce ocet
150 ml mléko
125 ml smetana
250 g hladká mouka
tuk na vymazání
50 g mandlové lupínky
mouka na vál
100 ml chladná voda
500 g broskve (malé)
1 ks vanilkový lusk
30 g mleté mandle
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme těsto. Necháme změknout máslo a nakrájíme je na vločky. Do mísy prosijeme mouku a přidáme máslo (100g), cukr (2 lžíce), ocet a špetku soli. Taky přilijeme přibližně 100 ml studené vody.

  2. Ze všeho vypracujeme hladké tužší těso, které vytvarujeme do koule. Takto připravené těsto můžeme zabalit do fólie a necháme jej zhruba půl hodiny uležet v lednici.

  3. Mezitím si připravíme broskve. Omyté broskve spaříme a zhruba ještě minutu je blanšírujeme. Pak je všechny oloupeme. Pak je rozpůlíme a vypeckujeme.

  4. Vanilkový lusk rozpůlíme a vydlabeme z něj dřeň. Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr, vanilkovou dřeň, mléko, smetanu a vše našleháme.

  5. Rozehřejeme si troubu na 250 °C a připravíme si dortové formy, které vymažeme tukem.

  6. Ztuhlé těsto vytáhneme z lednice, rozpůlíme a na pomoučněném vále je samostatně vyválíme na placky o něco větší než formy. Plackami vyložíme formy, těsto povytáhneme přes okraje a dno propícháme vidličkou.

  7. Takto připravé formy dáme do trouby předpéct asi na 10 minut. Teplotu snížíme na 170 - 180 °C.

  8. Předpečený korpus posypeme mletými mandlemi. Vyrovnáme na něj rozpůlené broskve, které přelijeme smetanovou pěnou. A jako vrchol všeho koláče posypeme mandlovými lupínky. Formu pak vložíme zpátky do trouby a dopékáme dalších 20 minut.

  9. Hotové koláče necháme vychladnout a posypeme je moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!