Burgundská hovězí pečeně recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

10 dkg slanina
20 dkg cibule
1 ks citron
2-3 dkg cukr krupice
2 dl červené víno
10 dkg hladká mouka
2 lžíce brusinkový kompot
5 dkg rajský protlak
20 dkg kořenová zelenina
1 kg hovězí maso zadní
podle potřeby
olej
podle chuti
sůl
ocet
divoké koření

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu (celer, mrkev, petržel) a cibuli očistíme, nakrájíme na kolečka a smažíme na oleji s třetinou cukru do světle hněda. Slaninu nakrájíme na malé špalíčky a jimi prošpikujeme hovězí maso.

  2. Prošpikované maso opečeme na zeleninovém základě, podlijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme divoké koření, celý pepř, nové koření, bobkový list, kolečka citronu, rajský protlak, trochu octa a dusíme doměkka.

  3. Hotové maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zasypeme moukou a chvíli smažíme. Místo restování mouky postup zrychlíme použitím jíšky. Zalijeme vodou, dobře rozmícháme, přidáme zbytek cukru, brusinkový kompot nebo sušené brusinky a důkladně (nejméně 30 minut) povaříme a scedíme. Přidáme víno a necháme přejít varem. Omáčka má být pikantní, sladkokyselá, přiměřeně hustá.

  4. Burgundskou hovězí pečeni podáváme s rýží nebo knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!