Chalupářský páj recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

500 g brambory vařené
1 cl červené víno
1 ks cibule krájená nadrobno
1 ks česnek prolisovaný
1 ks velká mrkev
1 konzerva zelený hrášek
1 ks řapíkatý celer
500 g hovězí zadní maso
podle potřeby
máslo
hladká mouka
mléko nebo smetana
pažitka nebo petrželka
strouhaný ementál
podle chuti
tymián
sůl a pepř
worcestrová omáčka
celý kmín

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí zadní maso nasekáme na drobounké kousky. Můžeme je i pomlít, ale s centimetrovými kousky masa je to lepší. Orestujeme na oleji, přidáme najemno nasekanou cibulku, česnek, pár kapek worcestrové omáčky, osolíme, opepříme, dodáme čerstvý nebo sušený tymián, kmín, pažitku. Jemně zalijeme vodou nebo vývarem a chvíli dusíme. Postupně přidáme celer a mrkev nakrájenou na drobno. V závěru přidáme konzervovaný hrášek a prohřejeme, aby zůstal křupavý. Jakmile máme směs hotovou, scedíme ji, přeložíme do pekáčku a výpek zahustíme kečupem a přidáme deci červeného vína. Ještě jednou provaříme, až dostaneme hustší omáčku.

  2. Připravíme si bramborovou kaši z uvařených brambor, mléka a másla. Kaši navrstvíme na maso, zalité výpekem a zasypeme strouhaným ementálem. Dáme do trouby a zapékáme dozlatova.

  3. Chalupářský páj podáváme s čerstvou nebo dušenou zeleninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!