Chalupářský páj recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 500 g brambory vařené 1 cl červené víno 1 ks cibule krájená nadrobno 1 ks česnek prolisovaný 1 ks velká mrkev 1 konzerva zelený hrášek 1 ks řapíkatý celer 500 g hovězí zadní maso podle potřeby máslo hladká mouka mléko nebo smetana pažitka nebo petrželka strouhaný ementál podle chuti tymián sůl a pepř worcestrová omáčka celý kmín
Postup Chalupářský páj recept
Postup přípravy receptu
-
Hovězí zadní maso nasekáme na drobounké kousky. Můžeme je i pomlít, ale s centimetrovými kousky masa je to lepší. Orestujeme na oleji, přidáme najemno nasekanou cibulku, česnek, pár kapek worcestrové omáčky, osolíme, opepříme, dodáme čerstvý nebo sušený tymián, kmín, pažitku. Jemně zalijeme vodou nebo vývarem a chvíli dusíme. Postupně přidáme celer a mrkev nakrájenou na drobno. V závěru přidáme konzervovaný hrášek a prohřejeme, aby zůstal křupavý. Jakmile máme směs hotovou, scedíme ji, přeložíme do pekáčku a výpek zahustíme kečupem a přidáme deci červeného vína. Ještě jednou provaříme, až dostaneme hustší omáčku.
Připravíme si bramborovou kaši z uvařených brambor, mléka a másla. Kaši navrstvíme na maso, zalité výpekem a zasypeme strouhaným ementálem. Dáme do trouby a zapékáme dozlatova.
Chalupářský páj podáváme s čerstvou nebo dušenou zeleninou.