Chlapova vánočka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 lžíce sůl
250 g máslo
4 ks žloutek
0 l mléko
100 g rozinky
50 g mandle
80 g droždí
250 g cukr krupice
1 ks vanilkový cukr
citronová kůra
1 kg polohrubá mouka
na potření
1 ks vejce
na ozdobu
50 g mandle

Postup přípravy receptu

  1. Mouku, cukr, máslo a žloutky necháme několik hodin v teplé místnosti. Zatím si nasekáme mandle.

  2. Mouku, cukr, sůl smícháme v míse. Z droždí uděláme kvásek. Ve vlahém mléce rozkvrdláme žloutky a vejce. V míse uděláme důlek a dáme do něj kvásek, trochu mléka se žloutky a zpracováváme. Postupně přidáme mléko.

  3. Pak přidáme rozinky, mandle a citronovou kůru. Nakonec přidáme máslo. Těsto necháme kynout 1,5 až 4 hodiny. Během kynutí těsto několikrát prohněteme zpět do mísy.

  4. Z kynutého těsta uděláme 9 válců, které spleteme po čtyřech, třech a nakonec po dvou a naskládáme je na sebe. Vánočku necháme na plechu ještě vykynout. Potom ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme po délce rozsekanými mandlemi.

  5. Troubu předehřejeme asi čtvrt hodiny na 180 °C. Vánočku necháme na povrchu zabarvit, pak příkon tepla zmírníme a stejnoměrně a zvolna ji propékáme asi 3/4 hodiny. Aby vánočka neutekla, propícháme ji špejlemi. U bochánků uprostřed prostřihneme křížek.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy