Drážďanská štola recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1/2 lžičky sůl 200 g máslo 50 g máslo 2 lžíce rum 1 ks žloutek 1/2 hrnku mléko 1 kostka droždí 1/2 hrnku cukr krupice 1/2 hrnku cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 2 hrnky hladká mouka 1 lžíce citronová kůra 2 špetky muškátový oříšek 2/3 hrnku kandované ovoce 1/4 hrnku mandlové hranolky 1 hrnek zlaté rozinky
Postup Drážďanská štola
Postup přípravy receptu
-
Mléko ohřejeme, rozmícháme v něm droždí, lžíci cukru a lžíci mouky. Z kašičky necháme v teple vzejít kvásek. Povolené máslo utřeme se žloutkem a citronovou kůrou
Polovinu mouky smícháme v míse s cukrem, solí, muškátovým oříškem, rozinkami, kandovaným ovocem, mandlem a utřeným máslem. Přilijeme kvásek a vařečkou vypracujeme. Přisypeme druhý hrnek mouky a rukama vypracujeme polotuhé nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou a v teple necháme 2 - 3 hodiny kynout
Těsto na pomoučněném vále vyválíme na plát o velikosti 30 x 40 cm a na délku jednu stranu přehneme do dvou třetin. Drážďanskou štolu přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme 30 minut kynout
Štolu pečeme v předehřáté troubě asi 50 - 60 minut na 165 °C
Horkou drážďanskou štolu potřeme rozpuštěným máslem a bohatě zasypeme moučkovým cukrem. Vychladlou štolu zabalíme do folie a necháme minimálně 14 dnů rozležet.