Důkladná hovězí polévka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek 1 ks cibule 2-3 l voda 2-3 ks bobkový list 40 dkg hovězí maso 50 dkg kořenová zelenina 0 lžiček mleté nové koření 1 kostka hovězí bujon 2 lžíce celerová nať 10 dkg morková kost 2 lžíce libečková nať drobení 2 stroužky česnek 2 ks vejce 4 lžíce mléko 4 lžíce jemná krupice podle chuti sůl mletý černý pepř 1 kostka zeleninový bujon
Postup Důkladná hovězí polévka recept
Postup přípravy receptu
-
Do papinového hrnce nalijeme asi 1,5 l vody, přidáme maso v celku, kosti, cibuli vcelku, 2 stroužky česneku vcelku, lžíci libečku nebo pár stonků (například stonky od petržele, zelenou část od pórku apod.). Můžeme přidat i kousek celeru, mrkve či petržele nebo 1 kostku zeleninového bujonu. Dále přidáme mletý pepř, nové koření, 2 - 3 bobkové listy, kostku hovězího bujonu a vaříme 1 - 1,5 hodiny.
Potom vypustíme páru, vyndáme veškerou zeleninu a bobkový list. Dále vyndáme kosti a morek vybereme do polévky. Vyndáme maso, nakrájíme ho nadrobno a necháme venku. Vývar rozkvedláme či rozmixujeme, vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer), přidáme podle potřeby vařicí vodu a vaříme už normálně (ne tlakově) asi 10 minut.
Mezitím rozkvedláme v hrnku vejce, mléko, jemnou krupici či hrubou mouku, trochu pepře a 2 stroužky česneku utřené se solí. Když je zelenina měkká, uděláme zavářku. Vaječnou směs (je tekutá) nabíráme na lžíci a tu ponoříme a vyklopíme do polévky. Zavářku necháme 1 - 2 minuty povařit. Místo obláčků můžeme použít třeba vlasové nudle apod. Vložíme zpět uvařené maso a morek. Nakonec posypeme asi 1 lžící nasekané libečkové natě a 2 lžícemi celerové či petrželové natě.
Důkladnou hovězí polévka podáváme jako velmi chutný a vydatný pokrm.