Dvoupatrový dort s kávovým krémem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
0 hrnků olej
2 ks vejce
3 lžíce kakao
1 hrnek mléko
1 balíček prášek do pečiva
1 hrnek cukr krupice
1 hrnek vanilkový cukr
1 lžíce citronová kůra
2 hrnky polohrubá mouka
krém
280 g máslo
4 ks žloutek
200 ml mléko
460 g cukr moučka
40 g hladká mouka
4 lžíce mletá káva
na ozdobu
poleva

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme s práškem do pečiva a krupicovým a vanilkovým cukrem, přidáme mléko, olej, vejce, kakao a citronovou kůru. Vše na těsto dobře promícháme.

  2. Těsto vlijeme do vymazaných a vysypaných dortových forem (jeden tvar, ale různé rozměry) a dáme upéct.

  3. Upečené korpusy necháme vychladnout a dvakrát vodorovně rozřízneme.

  4. Krém: Z mléka a mouky uvaříme kaši a necháme ji vychladnout. Cukr vyšleháme s máslem, přidáme žloutky, moučnou hmotu a nakonec mletou kávu. Krém necháme chvilku ztuhnout v lednici.

  5. Rozříznuté korpusy promažeme krémem a oba také přilepíme k sobě pomocí krému. Dvoupatrový dort s kávovým krémem dáme ztuhnout do lednice asi na půl hodiny. Pak celý dort polijeme polevou a ozdobíme podle fantazie.

  6. Dvoupatrový dort s kávovým krémem podáváme při nejrůznějších příležitostech.

  7. Na dvoupatrový dort je potřeba 1 a 1/2 dávky těsta, které rozdělíme do dvou forem, jedna větší a jedna o něco menší. Na tvaru ani velikosti nezáleží. Příprava sice trvá něco kolem 6 hodin, ale rozhodně se vyplatí! Já dělala mamince ke kulatinám. Měla slzy na krajíčku a olizovala se jako nikdy předtím!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy