Dýňové noky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2-3 ks brambory 2 ks žloutek 200 g hrubá mouka 800-1000 g dýně hokaido podle chuti sůl mletý černý pepř čerstvé bylinky
Postup Dýňové noky recept
Postup přípravy receptu
-
Dýní omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme semínka. Všechnu dýni nakrájíme na dílky, položíme na plech vyložený pečícím papírem a pokapeme 2 lžícemi olivového oleje. Osolíme a v troubě vyhřáté na 180 °C upečeme doměkka (cca 20 minut podle tloušťky dýňových dílků).
Středně velké brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na dílky.
Dýni po upečení necháme vychladnout a poté ji rozmixujeme spolu s bramborami. Vmícháme žloutky, mouku, sůl a pepř, nezapomeneme přidat nasekané bylinky (petrželka, libeček, tymián). Vypracujeme hladké těsto na dýňové noky a vyválíme z něj váleček o průměru 3 - 4 cm.
Z těsta odkrajujeme kousky dlouhé asi 3 cm a pomocí vidličky na nich vytvoříme vroubky.
Ve velkém hrnci rozehřejeme dostatečné množství vody, kterou osolíme. Až voda začne vřít, vhazujeme noky a vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Poté dýňové noky scedíme.
Dýňové noky podáváme jako přílohu k nejrůznějším omáčkám. Skvěle chutnají v kombinaci s parmazánem.