Gemerské koule recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 ks cibule 50 g sádlo na smažení těsto 4 stroužky česnek 1 ks vejce 1 kg brambory 1 ks žloutek 60 g hrubá mouka 100 g oravská slanina podle chuti sůl mletý černý pepř 1 lžíce sušená majoránka na obalení 70 g hladká mouka 30 g škrobová moučka
Postup Gemerské koule recept
Postup přípravy receptu
-
Den předem si uvaříme ve slupce 400 g brambor. Druhý den je oloupeme a umeleme na masovém mlýnku. Oravskou slaninu nakrájíme na nudličky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme.
Oravskou slaninu osmahneme, potom smícháme s vejcem, žloutkem, hrubou moukou, solí, pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem. Nakonec oškrábeme zbylé syrové brambory a jemně je nastrouháme. Nastrouhané brambory vymačkáme a přidáme do směsi.
Všechno dobře promícháme a tvarujeme větší koule asi o průměru 6 cm, které obalíme ve směsi z hladké mouky a škrobové moučky. Koule vaříme asi 15 minut ve velkém hrnci s větším množstvím osolené vody. Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle.
Gemerské koule polijeme osmaženou cibulí a podáváme je s uvařeným kysaným zelím.