Glucholazské golombki recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 ks cibule
1 hrnek rýže
2 ks hřebíček
1 lžíce hladká mouka
1 kelímek sladká smetana
1 l hovězí vývar
150 g uzený bůček
1 plechovka rajský protlak
0 kg vepřové plecko
0 lžic sádlo na vymazání
1 hlávka bílé hlávkové zelí
podle chuti
sůl
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Do vroucí osolené vody přidáme 3 lžíce 8% octu, ponoříme hlávku zelí, povaříme asi 10 minut a necháme chvíli zchladnout. Zvlášť si uvaříme téměř doměkka hrnek rýže v hrnku a půl vody s 1 lžičkou soli a 2 hřebíčky. Cibuli nakrájíme nadrobno a uzený bůček na kostičky.

  2. Cibuli osmažíme na rozpuštěném nakrájeném uzeném bůčku a necháme ji zchladnout. Umeleme si maso, ochutíme ho solí a pepřem. Mleté maso vmícháme rýži a cibulí. Hlávku zelí rozebereme na listy a opatrně je naplníme směsí.

  3. Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme sádlem a na dno dáme volné zelné listy. Na ně ukládáme svinuté golombki, zakryjeme je opět volnými listy, zalijeme hovězím vývarem a dáme péct do trouby.

  4. Golombki pečeme v předehřáté troubě. Mezitím smetanu rozmícháme s rajčatovým protlakem a moukou. Skoro upečené golombki zalijeme smetanovou omáčkou a ještě 20 minut pečeme.

  5. Glucholazské golombki ozdobíme čerstvou hladkolistou petrželkou nasekanou na jemno a podáváme s bílým chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy