Glucholazské golombki recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 ks cibule 1 hrnek rýže 2 ks hřebíček 1 lžíce hladká mouka 1 kelímek sladká smetana 1 l hovězí vývar 150 g uzený bůček 1 plechovka rajský protlak 0 kg vepřové plecko 0 lžic sádlo na vymazání 1 hlávka bílé hlávkové zelí podle chuti sůl mletý černý pepř
Postup Glucholazské golombki recept
Postup přípravy receptu
-
Do vroucí osolené vody přidáme 3 lžíce 8% octu, ponoříme hlávku zelí, povaříme asi 10 minut a necháme chvíli zchladnout. Zvlášť si uvaříme téměř doměkka hrnek rýže v hrnku a půl vody s 1 lžičkou soli a 2 hřebíčky. Cibuli nakrájíme nadrobno a uzený bůček na kostičky.
Cibuli osmažíme na rozpuštěném nakrájeném uzeném bůčku a necháme ji zchladnout. Umeleme si maso, ochutíme ho solí a pepřem. Mleté maso vmícháme rýži a cibulí. Hlávku zelí rozebereme na listy a opatrně je naplníme směsí.
Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme sádlem a na dno dáme volné zelné listy. Na ně ukládáme svinuté golombki, zakryjeme je opět volnými listy, zalijeme hovězím vývarem a dáme péct do trouby.
Golombki pečeme v předehřáté troubě. Mezitím smetanu rozmícháme s rajčatovým protlakem a moukou. Skoro upečené golombki zalijeme smetanovou omáčkou a ještě 20 minut pečeme.
Glucholazské golombki ozdobíme čerstvou hladkolistou petrželkou nasekanou na jemno a podáváme s bílým chlebem.