Gratinovaná francouzská cibulačka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 l vývar 30 g máslo 6 ks cibule 1 lžička rozmarýn 1 lžička petržel 1 ks bageta 4 lístky bobkový list 2-3 lžíce hladká mouka 1 lžíce drcený tymián 2-3 dl suché bílé víno podle chuti sůl mletý černý pepř na ozdobu ementál sýr comté
Postup Gratinovaná francouzská cibulačka recept
Postup přípravy receptu
-
Cibule nakrájíme třeba na kroužky a necháme na osoleném másle restovat v hlubším velkém hrnci za občasného míchání, dokud nebudou chytat zlatavou barvu. Poté přidáme 2 - 3 dl suchého bílého vína, které necháme téměř vyvařit (asi 15 - 20 minut) a občas nahlédneme. Poté poprášíme moukou, tím se nám vytvoří jíška, přidáme vývar a zamícháme. Vývar může být jak hovězí, tak drůbeží.
Vzápětí vložíme do hrnce svazek bylinek (rozmarýn, tymián, petržel) svázaných k sobě, ovšem pokud nemáme čerstvé, přidáme klasicky sušený drhnutý tymián a rozmarýn. Přivedeme k varu, poté ztlumíme a vše necháme na mírném plameni probublávat asi 20 - 30 minut spolu s bobkovým listem, aby se nám chutě a aroma bylinek krásně propojilo. Ve finále polévku dosolíme a dopepříme.
Mezitím bagetu nakrájíme kolečka a osmahneme na másle dozlatova. Jakmile je polévka hotová, nalijeme ji do misek, přidáme pár kusů opečené bagety a posypeme nastrouhaným sýrem (nejlépe comté). Samozřejmě můžeme použít i ementál, to už záleží na vaší ochotě do pokrmu investovat.
Misky s francouzskou cibulačkou vložíme do trouby pod gril rozpálený na 200 °C, dokud se nevytvoří ze sýra zlatavá krusta. Jakmile se tak stane, můžeme si pogratulovat, máme hotovo a podáváme. Čas věnovaný vaření opravdu stojí za to.
Gratinovanou francouzskou cibulačku ihned podáváme.