Gratinovaná francouzská cibulačka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 l vývar
30 g máslo
6 ks cibule
1 lžička rozmarýn
1 lžička petržel
1 ks bageta
4 lístky bobkový list
2-3 lžíce hladká mouka
1 lžíce drcený tymián
2-3 dl suché bílé víno
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
na ozdobu
ementál
sýr comté

Postup přípravy receptu

  1. Cibule nakrájíme třeba na kroužky a necháme na osoleném másle restovat v hlubším velkém hrnci za občasného míchání, dokud nebudou chytat zlatavou barvu. Poté přidáme 2 - 3 dl suchého bílého vína, které necháme téměř vyvařit (asi 15 - 20 minut) a občas nahlédneme. Poté poprášíme moukou, tím se nám vytvoří jíška, přidáme vývar a zamícháme. Vývar může být jak hovězí, tak drůbeží.

  2. Vzápětí vložíme do hrnce svazek bylinek (rozmarýn, tymián, petržel) svázaných k sobě, ovšem pokud nemáme čerstvé, přidáme klasicky sušený drhnutý tymián a rozmarýn. Přivedeme k varu, poté ztlumíme a vše necháme na mírném plameni probublávat asi 20 - 30 minut spolu s bobkovým listem, aby se nám chutě a aroma bylinek krásně propojilo. Ve finále polévku dosolíme a dopepříme.

  3. Mezitím bagetu nakrájíme kolečka a osmahneme na másle dozlatova. Jakmile je polévka hotová, nalijeme ji do misek, přidáme pár kusů opečené bagety a posypeme nastrouhaným sýrem (nejlépe comté). Samozřejmě můžeme použít i ementál, to už záleží na vaší ochotě do pokrmu investovat.

  4. Misky s francouzskou cibulačkou vložíme do trouby pod gril rozpálený na 200 °C, dokud se nevytvoří ze sýra zlatavá krusta. Jakmile se tak stane, můžeme si pogratulovat, máme hotovo a podáváme. Čas věnovaný vaření opravdu stojí za to.

  5. Gratinovanou francouzskou cibulačku ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!