Griliášový dort recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 8 ks vejce 50 g máslo 50 g mandle 150 g cukr krupice 1 balíček vanilkový cukr 1 lžička citronová kůra 60 g hrubá mouka 60 g piškotové drobečky 50 g griliáš náplň 150 g máslo 3 lžíce rum 100 g cukr moučka 100 g griliáš na ozdobu 100 g mandle 100 g cukr krupice 100 g ořechy podle potřeby tuk na vymazání mouka na vysypání
Postup Griliášový dort recept
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme griliáš. Ořechy dáme na plech do teplé trouby, trochu je opražíme, v ubrousku oloupeme a rozsekáme. Použijeme-li mandle, vhodíme je na chvilku do vařící vody a spaříme. Na pánvi upražíme cukr do žluté barvy, přidáme ořechy nebo mandle a ještě chvíli pražíme. Vál potřeme máslem, na něj rozetřeme griliáš z mandlí nebo ořechů, necháme vychladnout. Potom griliáš jemně potlučeme nebo pomeleme v mlýnku na ořechy.
Máslo umícháme, přidáme cukr, citronovou kůru, vanilkový cukr, žloutky a všechno vymícháme do pěny. Potom přidáme tlučený griliáš a loupané mandle. Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme do něj cukr a společně s moukou a strouhanými piškoty zamícháme do těsta.
Náplň si připravíme tak, že máslo s cukrem umícháme do pěny, přidáme tlučený griliáš s rumem a zamícháme.
Připravené těsto na griliášový dort nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a v mírně vyhřáté troubě upečeme.
Upečený a vychladlý korpus dortu podélně rozřízneme, naplníme a spojíme. Povrch a boky potřeme náplní a posypeme zbylým tlučeným griliášem.
Griliášový dort necháme vychladit, nakrájíme na porce a podáváme. Dort skvěle chutná ke kávě.