Hábová polévka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 3 ks brambory 1 ks cibule 1 lžička kmín 2 ks mrkev 1 ks petržel 3 lžičky vegeta 1 hrst květák 4 ks petrželová nať 1 hrst mražený hrášek 0.5 hlávky hlávkové zelí 1 špetka mletý černý pepř 1 ks celerová nať 1 ks libečková nať
Postup Hábová polévka recept
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce vložíme svazeček z natí libečku, celeru a petržele. Nalijeme asi 2 litry vody a dáme vařit. Půlku hlávky menšího zelí nakrájíme na proužky a dáme do hrnce, přidáme kmín a dále vaříme.
Zeleninu a malé brambory očistíme, cibuli nasekáme najemno, mrkev a petržel na kolečka. V malém kastrůlku zpěníme na oleji cibuli, přidáme mrkev a občas zamícháme. Podle potřeby za chvíli trochu podlijeme a necháme dusit asi čtvrt hodiny. Dáme pozor, aby se voda zcela nevyvařila.
Z hrnce vytáhneme svazek natě. Dušenou mrkev přidáme do hrnce k zelí, přidáme nakrájenou petrželku, brambory, květák nebo brokolici rozebraný na drobné růžičky, mražený hrášek, případně další zeleninu dle chuti a ročního období. Hábovu polévku dochutíme solí, pepřem, vegetou. Vaříme ještě asi 10 - 15 minut.
Hábovu polévku podáváme s čerstvým pečivem. Druhy zeleniny střídáme podle ročního období, zeleninu používáme čerstvou nebo mraženou.