Harmonika z baklažánu recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 8 stroužků česnek sůl 8 ks rajčata 2 ks cibule tymián rozmarýn bazalka šalvěj oregano 5 lžic olivový olej 4 ks zelená paprika 200 g tvrdý sýr 4 ks baklažán čerstvě mletý černý pepř
Postup Harmonika z baklažánu
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme potřebné suroviny. Mladým baklažánům odkrojíme stopku, omyjeme je a osušíme, přeřežeme po délce na polovinu a svisle pokrájíme v odstupech asi 0,5 cm tak, že nedokrojíme až na spodek, který necháme dole jako neporušený souvislý pás asi do výšky 1 cm
Baklažány nedáváme vypotit, ale ochutnáme, zda nejsou hořké. Většinou však nebývají hořké. Cibuli očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Česnek očistíme a pokrájíme na plátky. Papriku nakrájíme na kolečka a rajčata na plátky. Všechnu pokrájenou zeleninu připravíme na talíř
V oleji rozšleháme sůl, mletý černý pepř a bylinky. V bylinkách se fantazii meze nekladou - já jsem použila rozmarýn, tymián, oregano a bazalku. Bylinky mohou být čerstvé, ale i sušené. Sýr může být jakýkoliv, velmi dobrá je mozzarella, ale zkusila jsem i uzený sýr, osvědčil se mi i uzený salámový sýr
Připravené baklažány položíme do zapékací jenské mísy, odhrneme prsty plátky baklažánu od sebe a potřeme štětcem ochuceným olejem. Do mezer nastrkáme postupně připravenou pokrájenou zeleninu a sýr, čímž se vytvoří vzhled harmoniky. Zvlášť posolíme jen plátky paprik a rajčat, ty snesou dost soli. Celý baklažán s náplní nakonec pokapeme zbytkem připraveného oleje
Baklažán se zeleninou pečeme asi 30 minut v troubě vyhřátě na 180 °C
Harmonika z baklažánu je poměrně syté jídlo a úplně postačí jako příloha čerstvě upečené pečivo. Baklažán je výborný teplý nebo vlažný, ale velmi dobře chutná i za studena. Pokud se sýr vynechá úplně anebo nahradí tofu, je to dobré jídlo i pro bezlaktozovou dietu a pro vegany
Toto jídlo je velmi chutné, jednoduché na přípravu, zdravé, rychlé, lehce stravitelné a variabilní podle toho, jaké suroviny použijeme. Harmonika z baklažánu je jen důkazem toho, jak pestré a vynikající mohou být čistě zeleninová jídla.