Hladové menu - kuřecí vývar a placaté kuře s jasmínovou rýží recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

6 stroužků česnek
1 ks cibule
1 kg kuře
100 g anglická slanina (plátky)
příloha
0.5 lžičky sůl
1 ks cibule
1 lžíce sádlo
0.5 l voda
0.5 kg jasmínová rýže
podle chuti
sůl
rozmarýn
cukr moučka
kari koření
mletý kmín
mletá sladká paprika
mletá pálivá paprika
čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Vykostěné kuře (nechávám křídla a nohy s kostí) z obou stran osolíme, opepříme, poprášíme kari, kmínem, paprikou sladkou a pálivou, přidáme s citem rozmarýn a ze stran kůže zlehka pocukrujeme práškový cukrem. Kuře zakapeme olivovým olejem a dáme marinovat, klidně přes noc, do lednice.

  2. Na dno pekáče umístíme plátky slaniny, zasypeme nadrobno nakrájenou velkou cibulí, rozmístíme napůl překrojené stroužky česneku. Na tuto směs rozložíme kuře, podlijeme cca 1 - 2 dl vody či vývaru a dáme přikryté péct do horkého vzduchu na 60 minut při 180 °C. Kuře můžeme zjemnit tím, že na něj položíme plátky másla či slaniny.

  3. Zkontrolujeme pečínku, případně podlijeme vodou, pivem, vývarem, je-li málo šťávy, nebo chceme-li jí více. Placaté kuře pečeme dalších cca 30 minut přiklopené. Pokud se někomu bude zdát kuře příliš měkké, může dobu zkrátit. Poté kuře odklopíme a při častém přelévání pečeme na kůrčičku ještě cca 10 minut ideálně pod zapnutým grilem.

  4. Ideální přílohou k placatému kuřeti je jasmínová rýže, kterou si připravíme následovně. Cibulku pokrájíme nadrobno a zpěníme na sádle. Řádně propranou a okapanou rýži vyklopíme na cibulku a dáme vařit do rychlovarné konvice 1/2 l vody. Než voda sevře, pražíme rýži, pak přidáme cca 1/2 lžičky soli a přilijeme vřící vodu. Na mírném ohni vaříme cca 6 - 8 minut, až se v rýži udělají díry a voda není vidět. Odstavíme a necháme 10 minut dojít v páře. Pokud bychom použili obyčejnou rýži, bude třeba dát více vody, cca 850 ml a prodloužit dobu varu na 8 - 10 minut. Ideální pro přípravu je teflonový hrnec se skleněnou pokličkou.

  5. Ze zbytku kuřete si můžeme připravit polévku. Zbytek z kuřete, menší mrkev a petržel, kousek celeru, malou cibulku, pokud je pěkná, tak i s hnědou slupkou, bobkový list, 2 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, 1 lžičku soli dáme s 2 l vody dáme do tlakového hrnce a přivedeme k varu. 30 minut vaříme na mírnějším ohni, vypneme a necháme klesnout tlak. Vývar slijeme do jiného hrnce, přidáme lžíci hrášku, polévkové nudle, sušenou či čerstvou petrželku a libeček. Krátce povaříme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy