Hladové menu - kuřecí vývar a placaté kuře s jasmínovou rýží recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 6 stroužků česnek 1 ks cibule 1 kg kuře 100 g anglická slanina (plátky) příloha 0.5 lžičky sůl 1 ks cibule 1 lžíce sádlo 0.5 l voda 0.5 kg jasmínová rýže podle chuti sůl rozmarýn cukr moučka kari koření mletý kmín mletá sladká paprika mletá pálivá paprika čerstvě mletý pepř
Postup Hladové menu - kuřecí vývar a placaté kuře s jasmínovou rýží recept
Postup přípravy receptu
-
Vykostěné kuře (nechávám křídla a nohy s kostí) z obou stran osolíme, opepříme, poprášíme kari, kmínem, paprikou sladkou a pálivou, přidáme s citem rozmarýn a ze stran kůže zlehka pocukrujeme práškový cukrem. Kuře zakapeme olivovým olejem a dáme marinovat, klidně přes noc, do lednice.
Na dno pekáče umístíme plátky slaniny, zasypeme nadrobno nakrájenou velkou cibulí, rozmístíme napůl překrojené stroužky česneku. Na tuto směs rozložíme kuře, podlijeme cca 1 - 2 dl vody či vývaru a dáme přikryté péct do horkého vzduchu na 60 minut při 180 °C. Kuře můžeme zjemnit tím, že na něj položíme plátky másla či slaniny.
Zkontrolujeme pečínku, případně podlijeme vodou, pivem, vývarem, je-li málo šťávy, nebo chceme-li jí více. Placaté kuře pečeme dalších cca 30 minut přiklopené. Pokud se někomu bude zdát kuře příliš měkké, může dobu zkrátit. Poté kuře odklopíme a při častém přelévání pečeme na kůrčičku ještě cca 10 minut ideálně pod zapnutým grilem.
Ideální přílohou k placatému kuřeti je jasmínová rýže, kterou si připravíme následovně. Cibulku pokrájíme nadrobno a zpěníme na sádle. Řádně propranou a okapanou rýži vyklopíme na cibulku a dáme vařit do rychlovarné konvice 1/2 l vody. Než voda sevře, pražíme rýži, pak přidáme cca 1/2 lžičky soli a přilijeme vřící vodu. Na mírném ohni vaříme cca 6 - 8 minut, až se v rýži udělají díry a voda není vidět. Odstavíme a necháme 10 minut dojít v páře. Pokud bychom použili obyčejnou rýži, bude třeba dát více vody, cca 850 ml a prodloužit dobu varu na 8 - 10 minut. Ideální pro přípravu je teflonový hrnec se skleněnou pokličkou.
Ze zbytku kuřete si můžeme připravit polévku. Zbytek z kuřete, menší mrkev a petržel, kousek celeru, malou cibulku, pokud je pěkná, tak i s hnědou slupkou, bobkový list, 2 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, 1 lžičku soli dáme s 2 l vody dáme do tlakového hrnce a přivedeme k varu. 30 minut vaříme na mírnějším ohni, vypneme a necháme klesnout tlak. Vývar slijeme do jiného hrnce, přidáme lžíci hrášku, polévkové nudle, sušenou či čerstvou petrželku a libeček. Krátce povaříme a můžeme podávat.