Holštýnská telecí kýta recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 ks vejce
50 g máslo
100 g šunka
150 g tuk
500 ml voda
150 g rajče
150 g sterilované okurky
1 kg telecí kýta
podle chuti
sůl
podle potřeby
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Díl telecí kýty opláchneme ve vlažné vodě a středem masa prořízneme ostrým nožem kapsu na plnění.

  2. Na polovině tuku podusíme šunku, okurky, rajčata, vše nakrájené na široké nudle, směs zalijeme rozkvedlanými vejci, osolíme a necháme srazit.

  3. Touto směsí naplníme otvor v mase, otvor zašijeme režnou nití nebo uzavřeme jehlou. Maso osolíme, vložíme do pekáče, přidáme tuk, mírně podlijeme vodou a dáme péci do vyhřáté trouby. Maso pečeme za stálého obracení, přelévání šťávou a podlévání teplou vodou doměkka.

  4. Dozlatova upečené maso vyjmeme ze šťávy. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vlažnou vodou, rozmícháme, dobře provaříme a podle chuti dosolíme.

  5. Provařenou šťávu procedíme přes hustý cedník a necháme stát na kraji sporáku, až se tuk oddělí. Při podávání krájíme maso ostrým nožem na plátky a podléváme šťávou.

  6. Vhodnou přílohou k holštýnské telecí kýtě jsou vařené brambory, zeleninové saláty nebo rýže.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy