Hruščáky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 12 dkg cukr sůl 4 ks žloutek 5 dl mléko 6 dkg droždí 1 kg polohrubá mouka 25 dkg Hera
Postup Hruščáky recept
Postup přípravy receptu
-
Vypracujeme těsto a necháme 10-15 min. kynout. Uděláme 4-6 bochánků (4 na klasickou velikost frgálů, ale aby se vešly 2 na plech, doporučuji menší) a necháme 10-15 min. kynout. Z bochánků vyválíme placky a na jen vymazaném plechu necháme opět 10-15 min. kynout. Potřeme náplní, posypeme drobenkou, okraje potřeme žloutkem a zase necháme 10-15 min. kynout. Pečeme v horké troubě.
Náplň I: 45 dkg sušených hrušek, 30 dkg sušených jablek, 20 dkg cukru, celá skořice, hřebíček, badyán (asi pro nastavení nádivky se také někde přidává 10 - 15 dkg povidel a stejné množství strouhaného perníku)
Sušené ovoce uvaříme s kořením ve vodě (víc vody, dost se nacucnou), scedíme a umeleme na masovém strojku. Přidáme cukr, můžeme i rum. Nyní by se přidala povidla a perník.
Náplň II: 1 kg sušených hrušek, 10 dkg rozpuštěného másla, mletý badyán, skořice, cukr dle potřeby
Umeleme hrušky na masovém strojku a přimícháme ostatní přísady.