Islandský chléb Rúgbraud recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 2 lžičky sůl 2 lžičky prášek do pečiva 1 l podmáslí 3 lžíce soda 1 hrnek celozrnná pšeničná mouka 4 hrnky žitná mouka 1 hrnek pšeničná mouka 1 plechovka lyle´s golden syrup
Postup Islandský chléb Rúgbraud recept
Postup přípravy receptu
-
Jeden hrnek = 200 ml. Potřebujeme ještě obaly od mléka. Všechny sypké ingredience vsypeme do velké mísy. Řádně promícháme.
Poté do mísy nalijeme kefír a Lyle´s golden syrup. Vařečkou spojíme sypké s tekutým. Hněteme, až vznikne těsto. Nemíchejme moc, jen do té doby než se ingredience spojí. Nelekejte se, těsto bude řidší, i když se jedná o chléb. Řádně omyté obaly od mléka naplníme do poloviny. Vezmeme sešívačku a vrchní část secvakneme. Stačí jen na dvou místech.
Takto naplněné a uzavřené obaly strčíme do předem vyhřáté trouby na 200 °C (zvolíme horkovzduch). Obaly musí stát. Při horkovzduchu a teplotě 200 °C pečeme 15 minut. Pak teplotu stáhneme na 100 °C, a zvolíme pečení se shora a zdola. Obaly položíme svárem nahoru a pečeme 10 hodin. Po dopečení obaly vytáhneme s mřížkou a necháme vychladnout. Nemusíme moc, chléb se dá jíst i teplejší.
Islandský chléb Rúgbraud se podává se slaným máslem, marmeládou a plátkovým sýrem, nebo šunkou. Je vlastně úplně jedno zda to bude pomazáno slaným či sladkým, při obou variantách chléb chutná skvěle.