Jablkovo-hruškový salát s jogurtovo-nivovým krémem a špenátem recept

Apetit Recepty saláty

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
1 ks citron
2 ks jablka
150 g niva
2 ks hruška
1 hrst vlašské ořechy
100 g čerstvý listový špenát
extra panenský olivový olej
150 ml hustý bílý neochutený jogurt

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme jogurtovo-nivový krém. Do misky přetlačíme 1 velký očištěný stroužek česneku a přidáme sýr niva, který roztlačíme nadrobno pomocí vidličky, přidáme hustý bílý neochucený jogurt, soli netřeba, sýr je slaný dost, dobře promícháme a odložíme do chladničky

  2. V pánvi na sucho opražíme nahrubo posekané vlašské ořechy, přendáme na talíř a necháme úplně vychladnout. Listový špenát omyjeme a necháme na cedníku dobře odkapat, z citronu vymačkáme šťávu

  3. Jablka a hrušky (dobře vychlazené) vyndáme z ledničky, omyjeme, odstopkujeme vykrajovačem ve středu a vykrojíme celý jadřinec. Pokud nemáme vykrajovač, výborně poslouží formička na kremrole. Jablka i hrušky příčně pokrájíme na tenké plátky asi 1 - 2 mm silné a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly

  4. Plátky jablek a hrušek začínáme skládat do věžičky do výšky, vždy přeložíme jeden plátek jablka plátkem hrušky, poslední plátek tvoří vrch jablka. Z jedné strany od středu přelijeme jogurtovo-nivovým krémem z chladničky tak, aby stékal vpředu dolů skrz plátky ovoce. Obložíme listy špenátu, které pokapeme citronovou šťávou a extra panenským olivovým olejem a celé ozdobíme připravenými opraženými vlašskými ořechy

  5. Jablkovo-hruškový salát s jogurtovo-nivovým krémem a špenátem servírujeme s čerstvou francouzskou bagetou a z nápojů se hodí vychlazené kvalitní suché bílé víno. Podáváme samostatně, v létě jako lehké jídlo na oběd nebo večeři, jako slaný dezert po hlavním jídle, jako salát a v menším množství jako chutný předkrm.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!