Jablkovo-hruškový salát s jogurtovo-nivovým krémem a špenátem recept
Apetit Recepty salátySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek 1 ks citron 2 ks jablka 150 g niva 2 ks hruška 1 hrst vlašské ořechy 100 g čerstvý listový špenát extra panenský olivový olej 150 ml hustý bílý neochutený jogurt
Postup Jablkovo-hruškový salát s jogurtovo-nivovým krémem a špenátem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme jogurtovo-nivový krém. Do misky přetlačíme 1 velký očištěný stroužek česneku a přidáme sýr niva, který roztlačíme nadrobno pomocí vidličky, přidáme hustý bílý neochucený jogurt, soli netřeba, sýr je slaný dost, dobře promícháme a odložíme do chladničky
V pánvi na sucho opražíme nahrubo posekané vlašské ořechy, přendáme na talíř a necháme úplně vychladnout. Listový špenát omyjeme a necháme na cedníku dobře odkapat, z citronu vymačkáme šťávu
Jablka a hrušky (dobře vychlazené) vyndáme z ledničky, omyjeme, odstopkujeme vykrajovačem ve středu a vykrojíme celý jadřinec. Pokud nemáme vykrajovač, výborně poslouží formička na kremrole. Jablka i hrušky příčně pokrájíme na tenké plátky asi 1 - 2 mm silné a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly
Plátky jablek a hrušek začínáme skládat do věžičky do výšky, vždy přeložíme jeden plátek jablka plátkem hrušky, poslední plátek tvoří vrch jablka. Z jedné strany od středu přelijeme jogurtovo-nivovým krémem z chladničky tak, aby stékal vpředu dolů skrz plátky ovoce. Obložíme listy špenátu, které pokapeme citronovou šťávou a extra panenským olivovým olejem a celé ozdobíme připravenými opraženými vlašskými ořechy
Jablkovo-hruškový salát s jogurtovo-nivovým krémem a špenátem servírujeme s čerstvou francouzskou bagetou a z nápojů se hodí vychlazené kvalitní suché bílé víno. Podáváme samostatně, v létě jako lehké jídlo na oběd nebo večeři, jako slaný dezert po hlavním jídle, jako salát a v menším množství jako chutný předkrm.