Jánovské půcle s česnekovou omáčkou a uzeným recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 500 g uzené maso omáčka česnek vývar šafrán hladká mouka těsto olej sůl 1 ks vejce mléko 0 balíčků droždí 500 g polohrubá mouka
Postup Jánovské půcle s česnekovou omáčkou a uzeným recept
Postup přípravy receptu
-
Uzené maso uvaříme doměkka. Vyndáme z vývaru.
Připravíme si česnekovou omáčku. Vývar dolijeme vodou podle množství omáčky. Ve studené vodě rozkvedláme hladkou mouku a vývar tím zahustíme podle potřeby. Základ omáčky povaříme a odstavíme. Pak přidáme utřený česnek a špetku šafránu. Po 30 minutách omáčku přecedíme. Množství česneku záleží na chuti.
Připravíme si Jánovské půcle neboli vdolky. Z droždí a trochy vlažného mléka zaděláme kvásek. Přidáme jej k mouce, přidáme špetku soli, vejce, olej a mléko ještě podle potřeby. Zadělám polotuhé těsto. Je to vlastně těsto na koláče, ale bez cukru. Zadělané polotuhé těsto necháme nakynout. Uděláme malé bochánky a z nich vytvoříme vdolky o průměru asi 15 cm. Necháme ještě chvíli kynout.
V předehřáte troubě se Jánovské půcle pečou po obou stranách.
Vdolky se při konzumaci lámou do omáčky. Jánovské půcle s česnekovou omáčkou a uzeným podáváme s vařeným zelím.