Jánovské půcle s česnekovou omáčkou a uzeným recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

500 g uzené maso
omáčka
česnek
vývar
šafrán
hladká mouka
těsto
olej
sůl
1 ks vejce
mléko
0 balíčků droždí
500 g polohrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Uzené maso uvaříme doměkka. Vyndáme z vývaru.

  2. Připravíme si česnekovou omáčku. Vývar dolijeme vodou podle množství omáčky. Ve studené vodě rozkvedláme hladkou mouku a vývar tím zahustíme podle potřeby. Základ omáčky povaříme a odstavíme. Pak přidáme utřený česnek a špetku šafránu. Po 30 minutách omáčku přecedíme. Množství česneku záleží na chuti.

  3. Připravíme si Jánovské půcle neboli vdolky. Z droždí a trochy vlažného mléka zaděláme kvásek. Přidáme jej k mouce, přidáme špetku soli, vejce, olej a mléko ještě podle potřeby. Zadělám polotuhé těsto. Je to vlastně těsto na koláče, ale bez cukru. Zadělané polotuhé těsto necháme nakynout. Uděláme malé bochánky a z nich vytvoříme vdolky o průměru asi 15 cm. Necháme ještě chvíli kynout.

  4. V předehřáte troubě se Jánovské půcle pečou po obou stranách.

  5. Vdolky se při konzumaci lámou do omáčky. Jánovské půcle s česnekovou omáčkou a uzeným podáváme s vařeným zelím.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy