Jeronýmovi utopenci recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3 lžíce cukr 3-4 lžíce olej 2 lžíce sůl 2 dl ocet 750-1000 g cibule 2 l voda 10 ks pepř celý 1000 g kabanos 4 ks bobkový list 10 ks nové koření 1 lžička hořčicové semínko 1 lžička koriandr celý
Postup Jeronýmovi utopenci recept
Postup přípravy receptu
-
Kabanos oloupeme a pokrájíme na vyšší špalíčky. Cibuli nastrouháme nebo nakrájíme na kolečka. Cibulí nešetříme.
V míse promícháme cibuli s olejem. Pečlivě vymyjeme okurkovou sklenici 3 – 5ti litrovou, nebo jinou vhodnou nádobu, a na její dno dáme pořádnou vrstvu cibule s olejem, na ni položíme vrstvu špalíků uzeniny. Pak střídáme vrstvy cibule a uzeniny do vyčerpání surovin. Kdo má rád utopence pikantnější, může do jednotlivých vrstev přidat feferonky nebo chilli papričky.
Do hrnce z nerezu nebo s nepoškozeným smaltem nalijeme vodu a ocet, přidáme sůl a cukr a svaříme výbornou zálivku. Během míchání ochutnáváme a přidáváme cukr, sůl nebo ocet, až jsme spokojeni s chutí. Pak přidáme koření a vše chvíli povaříme.
Ještě horký lák nalijeme přes síto do sklenice s kabanosem. Nelijeme jej po stěnách, sklo by mohlo prasknout. Plnou láhev protřepeme, aby nezůstaly nikde vzduchové bubliny, překryjeme fólií a pevně zavážeme.
Necháme aspon týden uležet.