Jitrničky od Miloše recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 palička česnek
1 l vývar
1 lžíce majoránka
10 ks rohlík
1 lžíce čerstvě mletý černý pepř
1 ks vepřové srdce
2 ks nožičky
1 kg plíce
3 kg maso z hlavy, laloku a odřezky masa
0 kg syrová vepřová játra
podle chuti
13 dkg sůl

Postup přípravy receptu

  1. Stejnoměrně uvaříme vepřový lalok, nožičky, hlavu, odřezky masa, srdce a plíce. Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme vývarem a zatížíme je nějakým hrncem nebo miskou. Po nasáknutí je trochu v rukách vyždímáme. Střeva obrátíme naruby, očistíme, dobře opereme a pověšené necháme osušit. Česnek oloupeme a prolisujeme.

  2. Asi 3 kg uvařeného masa z hlavy, laloku, srdce a odřezků masa jemně nasekáme nebo hrubě umeleme s destičkou s velkými očky. Syrová játra a uvařené plíce, obrané nožičky pomeleme jemně a vše smícháme. Přidáme namočené vyždímané rohlíky, sůl, prolisovaný česnek, promnutou majoránku a čerstvě namletý pepř. Mícháme a přiléváme vývar, použijeme asi 1 - 1,5 l, aby směs nebyla příliš řídká.

  3. Připravenou směsí plníme střívka a asi po 15 cm špejlujeme. Můžeme plnit i tenký tlačenkový rukáv. Kdo na to není, může si část směsi na jitrnice upéct v troubě a zbytek zmrazit. V Krnově vaříme jitrnice jen 15 minut při 85 °C.

  4. Jitrničky od Miloše můžeme podle chuti ihned podávat k jídlu nebo nechat vychladnout. Jitrnice můžeme také opékat v troubě či grilovat nebo zamrazit na později. Jitrnice jsou skvělé na mnoho způsobů.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy