Jogurtovo-jablečný piškot recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 4 ks vejce 1 l voda 200 g cukr krupice 280 g polohrubá mouka tuk na vymazání hrubá mouka na vysypání 1/2 balíčku kypřící prášek do pečiva 2 balíčky pudinkový prášek ovocná šťáva 1 kelímek bílý jogurt (1,5%) čerstvé nebo konzervované ovoce 4 ks středně velké jablko
Postup Jogurtovo-jablečný piškot
Postup přípravy receptu
-
Vezmeme si 2 misky, jednu menší a druhou větší. Oddělíme žloutky od bílků. Do menší misky dáme bílky a ve velké rozšleháme žloutky s cukrem, šleháme do zhoustnutí a dokud se nerozpustí cukr. Potom postupně přidáváme jogurt a šleháme ještě 1 minutu. Potom si na hrubém struhadle nastrouháme oloupaná a jádřinců zbavená jablka. Do ušlehaného těsta přidáme jablka a mouku s kypřícím práškem. Opatrně vše zamícháme
Troubu si zapneme na 50 °C
Než se předehřeje trouba, ušleháme bílky a přidáme je do těsta. Opatrně přebalujeme peřinu, dokud se úplně nevmíchá to těsta
Připravené těsto lijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, lehce rozetřeme i do krajů. Dáme piškot do trouby a zvýšíme na 100 °C.Po 15-ti minutách zvýšíme na 140 °C a pečeme do odskočení krajů
Když je piškot upečený, necháme ho vychladnout. Můžeme ho podávat i samotný nebo pro ozdobení poklademe těsně vedle sebe měkkým ovocem a polijeme uvařeným rosolem. Stačí normální zakoupené želé, ale můžeme si připravit i vlastní želé
Postup rosolu: Smícháme ovocnou šťávu s vodou. V 1/4 l rozmícháme pudinkový prášek a zbytek přivedeme k varu. Potom přiléváme směs s pudinkem a při neustálém mícháním vaříme do zhoustnutí. Jakmile je rosol uvařený, ihned rovnoměrně lijeme na piškot
Jogurtovo-jablečný piškot necháme alespoň 2 hodiny v chladu a pak podáváme, krájíme na kostky.