Käsespätzle - rakouské sýrové halušky s uzenou slaninou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
4 ks vejce
250 ml mléko
4 ks cibule
220 g hladká mouka
120 g tvrdý sýr
150 ml hustá zakysaná smetana
čerstvě mletý černý pepř
120 g domácí uzená slanina

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme 4 vejce, rozšleháme s mlékem, promícháme postupně v menších dávkách s moukou, čerstvě mletým černým pepřem a solí. Těsto má být husté jako lívancové těsto. Připravené těsto necháme 30 minut odpočinout

  2. Mezitím vyškvaříme na pánvi na kostky pokrájenou domácí uzenou slaninu. Vyškvařenou slaninu vybereme na talíř a ve vařicím tuku ze slaniny opékáme na středním plameni cibuli, kterou jsme pokrájeli na měsíčky, až zkaramelizuje. Zkaramelizovanou cibuli vybereme na talíř a vypneme plamen pod pánví

  3. Do vroucí osolené vody přes haluškovač protlačíme halušky anebo je naházíme do vody ručně tak, že nožem odkrajujeme kousky těsta. Halušky děláme postupně v menších dávkách. Když halušky vyplavou na povrch (za asi 3 - 4 minuty), jsou uvařené. Uvařené halušky scedíme z vody, ale neproplachujeme studenou vodou. Halušky dáme do jenské anebo zapékací mísy, promícháme s vařicím tukem z vyškvařené slaniny a s vyškvařenými kostkami slaniny

  4. Na halušky nastrouháme kvalitní horský tvrdý sýr, promícháme, přidáme hustou kyselou smetanu a opět dobře promícháme. Připravené halušky zapékáme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut, až povrch dostane pěknou zlatohnědou barvu

  5. Rakouské sýrové halušky s uzenou slaninou servírujeme horké, až je sýr roztavený a tahá se ještě v nitkách. Povrch hojně posypeme zkaramelizovanou cibulí. Halušky podáváme s lehkým zeleným listovým salátem. Z nápojů je k haluškám výborné dobře vychlazené pivo

  6. Käsespätzle - jedná se o sytý oblíbený tradiční rakousky eintopf, který má víc variant podle jednotlivých regionů Rakouska. Pokrm patří mezi typické podzimní a zimní večeře. Jídlo se vaří i ve Švýcarsku, v německém Švábsku a Lichtenštejnsku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!