Kapoun na víně recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
2 lžíce olej
sůl
20 g máslo
4 snítky petrželka
150 g cibule
1 větvička tymián
20 ml koňak
0.5 l červené víno
4 lžíce sekaná petrželka
2 lžíce hladká mouka
200 g sterilované žampiony
mletý černý pepř
60 g plátková anglická slanina
1 kg celý kapoun
1 ks malý bobkový list

Postup přípravy receptu

  1. Kapouna rozporcujeme na 6 - 8 kusů. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky. Slaninu v pekáči opečeme dokřupava a vyndáme ji.

  2. Do výpeku přidáme olej, kapouna, kterého ochutíme solí a pepřem. Kapouna upečeme a položíme na talíř.

  3. Do tuku přidáme cibuli a česnek, za stálého míchání opečeme do zlatova. Přidáme koňak a zapálíme. Přilijeme červené víno, petrželku, tymián a bobkový list. Necháme přejít varem, vložíme kapouna. Přikryjeme a necháme dusit při mírné teplotě.

  4. Houby slijeme, osušíme a osmahneme dozlatova na másle. Zakvedláme mouku s trochou houbové šťávy (z konzervy) a přidáme 10 minut před podáváním k tuku, dusíme s ostatním. Přidáme houby, petrželku a slaninu.

  5. Omáčku, kterou kapouna při podávání poléváme, podle potřeby dochutíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy