Kapušniok - Slezská specialita recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 2 ks vejce 1 špetka majoránka 1 špetka pepř mletý 1 hlávka zelí 150 g másla 1 hrst hladké mouky 2 kg brambor 4 stroužky česnek prolisovaný podle potřeby olej na vymazání
Postup Kapušniok - Slezská specialita recept
Postup přípravy receptu
-
Hlávku zelí nakrouháme a podusíme s trochou soli na másle do poloměkka.
Oškrábané brambory natřeme na struhadle, přidáme vejce, mouku, prolisovaný česnek, majoránku, sůl, pepř, a zpracujeme na těsto (jako na bramborák).
Hluboký pekáč vymažeme olejem. Na dno pekáče nalijeme vrstvu z poloviny bramborového těsta (cca 2 cm) a urovnáme. Rovnoměrně poklademe vrstvou podušeného zelí. Na zelí rozlijeme rovnoměrnou vrstvu z druhé poloviny bramborového těsta.
3/4 kostky másla nakrájíme na plátky a poklademe po celém povrchu.
Kapušniok pečeme ve vyhřáté troubě asi hodinu a půl, až bude povrch dozlatova.
Hotový kapušniok můžeme podávat teplý i studený.