Kapušniok - Slezská specialita recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
2 ks vejce
1 špetka majoránka
1 špetka pepř mletý
1 hlávka zelí
150 g másla
1 hrst hladké mouky
2 kg brambor
4 stroužky česnek prolisovaný
podle potřeby
olej na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Hlávku zelí nakrouháme a podusíme s trochou soli na másle do poloměkka.

  2. Oškrábané brambory natřeme na struhadle, přidáme vejce, mouku, prolisovaný česnek, majoránku, sůl, pepř, a zpracujeme na těsto (jako na bramborák).

  3. Hluboký pekáč vymažeme olejem. Na dno pekáče nalijeme vrstvu z poloviny bramborového těsta (cca 2 cm) a urovnáme. Rovnoměrně poklademe vrstvou podušeného zelí. Na zelí rozlijeme rovnoměrnou vrstvu z druhé poloviny bramborového těsta.

  4. 3/4 kostky másla nakrájíme na plátky a poklademe po celém povrchu.

  5. Kapušniok pečeme ve vyhřáté troubě asi hodinu a půl, až bude povrch dozlatova.

  6. Hotový kapušniok můžeme podávat teplý i studený.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy