Kimči recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 100 g sůl 1 ks jablko 1 ks mrkev 3 kg čínské zelí 2 ks červená kapie 1 ks bílá ředkev dresink cukr 1 palička česnek sůl 70 g zázvor 30 ml sójová omáčka 1 svazek jarní cibulka 50 ml rybí omáčka 2 lžíce mleté chilli 30 ml ústřicová omáčka
Postup Kimči recept
Postup přípravy receptu
-
Čínské zelí rozkrojíme podélně na čtvrtky, odstraníme košťál, případně poškozené zevní listy a příčně nakrájíme na nudličky podle vlastních preferencí. Krájíme tím jemnější proužky, čím jsme blíže spodní straně zelí. Pak do zelí nastrouháme na hrubém struhadle větší jablko, nebo hrušku, bílou ředkev a přidáme nudličky červené papriky, nastrouhanou mrkev a nakrájené jarní cibulky.
Následně zelí nasypeme do vhodné a dost velké nádoby, kde ho prosolíme postupně ve vrstvách a dobře promícháme. Necháme ležet asi 8 hodin a občas promícháme. Zelí pustí šťávu a změkne.
Mezitím si připravíme dresink. Zázvor oškrábeme a nastrouháme na bramborovém struhadle v kuchyňském robotu. Na struhadle se zachytí zázvorová vlákna, která vyhodíme. Použijeme jemnou hmotu a šťávu, která proteče do nádoby.
K zázvoru přidáme všechny ostatní ingredience - chilli, cukr, utřený česnek, rybí omáčku, ústřicovou omáčku, nakrájenou jarní cibulku a sójovou omáčku. Opatrně dosolíme podle potřeby a vše důkladně promícháme. Dostaneme hustší hnědou, slanou a silně pálivou pastu.
Zelenina po několika hodinách změkne. Vodu, která se vyextrahovala ze zelí, odlijeme do jiné nádoby. Zeleninu propláchneme vodou tak, abychom odstranili přebytek soli. Nicméně neproplachujeme moc dlouho, jinak bychom ze zelí zbytečně vylouhovali i vitaminy a minerální látky.
Pak do zelí postupně přidáváme dresink a dobře mícháme. Ochutnáváme, případně dochutíme postupným přidáváním pasty. Pokud nespotřebujeme celou dávku pasty, necháme si ji na příště, anebo použijeme na vaření. Dresink se podobá omáčce teriyaki, jenomže je mnohem lepší a chuťově výraznější.
Následně zelí natlačíme do 3 litrové zavařovací láhve natěsno tak, abychom vytlačili přebytečnou vodu a vzduch. Plnou sklenici zavřeme plastovým víčkem, které umožňuje vytékání přebytečného množství dresinku. Pracujeme v čistých gumových rukavicích. Zelí by mělo být pořád zakryto lákem. Necháme kvasit při pokojové teplotě týden a máme hotovo.
Kimči podáváme jako salát k různým jídlům, anebo jako samostatný pokrm. Kvašená zelenina s exotickou chutí je plná vitamínů a chuti a udrží nás zdravými zejména v zimním období.