Koprošky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 100 g slanina 1 lžíce olej 1 ks vejce 250 g mouka 100 g strouhaný parmazán 50 g tvrdý tvaroh 750 g syrové brambory 1-2 svazečky čerstvý kopr podle chuti sůl mletý pepř
Postup Koprošky recept
Postup přípravy receptu
-
Slaninu nakrájíme na čtverečky, opražíme a tuk slijeme. Škvarečky a tuk použijeme později.
Syrové brambory oloupeme, jemně nastrouháme, přidáme vejce, osolíme, opepříme, smícháme s moukou (půl hladké a půl polohrubé) a s nastrouhaným tvrdým tvarohem na husté těsto. Do těsta přidáme také jemně pokrájený kopr. Kopru má být aspoň 1 svazeček.
Do vřící osolené vody buď z prkénka nožem nebo přes ploché struhadlo s většími otvory házíme halušky. Když vyplavou na povrch, jsou uvařené. Koprošky vybereme cedníkem, propláchneme horkou vodou, dáme do mísy a promícháme s trochou oleje, aby se neslepily. Podle chuti přidáme vegetu.
Na talíři koprošky hustě posypeme strouhaným sýrem (dobrý je i uzený), předem vyškvařenou slaninou a pomastíme tukem ze slaniny.
Jako přílohu ke koproškám může být hlávkový salát se zálivkou.