Kurské slaninové pirožky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

náplň
150 g slanina
petrželka
2 ks cibule
100 g žampiony
4 lžíce zakysaná smetana
těsto
1 špetka sůl
1 ks vejce
80 g máslo
125 ml mléko
20 g droždí
375 g hladká mouka
na potření
1 ks vejce

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme, doprostřed rozdrobíme droždí a smícháme s trochou vlažného mléka. Necháme 20 minut kynout. Přidáme máslo, vejce, zbytek mléka, sůl a hněteme, dokud těsto není hladké.

  2. Během kynutí si očistíme cibuli a spolu se slaninou ji nakrájíme na kostičky. Žampiony také očistíme a nakrájíme je na kousky. Petrželku opereme, osušíme a nasekáme. V pánvi necháme slaninu pustit tuk. Vsypeme cibuli a smažíme ji, až zesklovatí. Pak přidáme žampiony, zakysanou smetanu a pánev odstavíme. Vsypeme petrželovou nať.

  3. Z těsta vyválíme asi 1,5 cm vysoký plát a vykrajujeme z něj kolečka o průměru asi 8 cm. Na každé kolečko dáme lžíci slaninové směsi. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a kolečka upravíme do pirožků. Kurské slaninové pirožky necháme ještě chvilku kynout a pečeme zhruba 25 minut v předehřáté troubě při 180 °C.

  4. Upečené kurské slaninové pirožky můžeme podávat jako hlavní chod. Hodí se i na stůl při nejrůznějších slavnostech i zobání k večernímu televiznímu programu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy