Květákovo-sýrová polévka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

30 g máslo
1 ks cibule
1 ks pórek
1 ks květák
1-2 ks bobkový list
3 lžíce kysaná smetana
2-3 ks brambor
40 g strouhaný eidam
60 g plísňový sýr
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
na ozdobu
1 lžička sekaný libeček

Postup přípravy receptu

  1. Květák očistíme, omyjeme a rozebereme na růžičky. Košťál rozkrojíme, zalijeme 1,5 litrem vody, přidáme koření, sůl a 20 minut povaříme.

  2. Cibuli a brambory oloupeme, pórek očistíme a opláchneme. Cibuli nasekáme najemno, pórek nakrájíme na kolečka a brambory na kostičky.

  3. Máslo rozehřejeme, zesklovatíme na něm cibuli, přidáme pórek a brambory. Na mírném ohni přikrytou polévku asi 15 minut podusíme.

  4. Pak zalijeme vývarem, ze kterého jsme vyndali košťál, přidáme růžičky květáku a za občasného míchání vaříme zvolna asi 20 minut.

  5. Potom si několik růžiček odebereme, vyndáme bobkový list a polévku umixujeme dohladka. Vmícháme sýr, když se rozpustí, přimícháme smetanu, ochutíme solí, pepřem a podáváme.

  6. Do každé porce polévky přidáme pár odložených růžiček uvařeného květáku. Můžeme přizdobit sekaným libečkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy