Ledovky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

krém
2 ks vejce
100 g máslo
80 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
těsto
1 ks vejce
140 g máslo
70 g cukr moučka
200 g polohrubá mouka
poleva
1 ks bílek
1 ks citron
100 g cukr moučka
1-3 lžíce vlažná voda

Postup přípravy receptu

  1. Do mouky dáme cukr, na kousky nakrájené máslo, vejce a vypracujeme těsto. Těsto necháme v lednici asi 30 minut až hodinu odpočinout.

  2. Odpočinuté těsto vyválíme na silnější placku a tvořítkem nebo malou sklenicí z ní vykrajujeme kolečka, která klademe na plech vyložený pečícím papírem. Základy ledovek pečeme v předehřáté troubě. Upečená kolečka necháme vychladnout.

  3. Zatím si připravíme krém. Máslo utřeme nebo vyšleháme s oběma cukry. Nakonec rozklepneme vejce a postupně vmícháme pouze žloutky. Krémem spojujeme vždy dvě vychladlá kolečka.

  4. Když máme spojeno, připravíme si polevu. Z citronu vymačkáme šťávu. Utřeme ji spolu s cukrem a bílkem. Podle potřeby přidáváme vlažnou vodu. Poleva musí být hladká, lesklá a dostatečně hustá. Polevu ihned nanášíme na připravená kolečka.

  5. Ledovky necháme ztuhnout, uležet a můžeme podávat. Ledovky se hodí na vánoční stůl, ale i k běžnému mlsání.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy