Ledovky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- krém 2 ks vejce 100 g máslo 80 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr těsto 1 ks vejce 140 g máslo 70 g cukr moučka 200 g polohrubá mouka poleva 1 ks bílek 1 ks citron 100 g cukr moučka 1-3 lžíce vlažná voda
Postup Ledovky recept
Postup přípravy receptu
-
Do mouky dáme cukr, na kousky nakrájené máslo, vejce a vypracujeme těsto. Těsto necháme v lednici asi 30 minut až hodinu odpočinout.
Odpočinuté těsto vyválíme na silnější placku a tvořítkem nebo malou sklenicí z ní vykrajujeme kolečka, která klademe na plech vyložený pečícím papírem. Základy ledovek pečeme v předehřáté troubě. Upečená kolečka necháme vychladnout.
Zatím si připravíme krém. Máslo utřeme nebo vyšleháme s oběma cukry. Nakonec rozklepneme vejce a postupně vmícháme pouze žloutky. Krémem spojujeme vždy dvě vychladlá kolečka.
Když máme spojeno, připravíme si polevu. Z citronu vymačkáme šťávu. Utřeme ji spolu s cukrem a bílkem. Podle potřeby přidáváme vlažnou vodu. Poleva musí být hladká, lesklá a dostatečně hustá. Polevu ihned nanášíme na připravená kolečka.
Ledovky necháme ztuhnout, uležet a můžeme podávat. Ledovky se hodí na vánoční stůl, ale i k běžnému mlsání.