Limetkovo-tvarohový koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
podle chuti
sůl
náplň
5 ks vejce
2 ks limetka
140 g cukr krupice
1 kg měkký tvaroh
těsto
80 g máslo
150 g BeBe sušenky
Postup Limetkovo-tvarohový koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si formu o průměru 28 - 30 cm. Dno vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem. Sušenky válečkem rozdrtíme. Změklé máslo vyšleháme do pěny a vmícháme do něj sušenky.
Těsto vmačkáme do připravené formy. Okraje necháme vyšší a měly by mít tloušťku kolem 5 mm. Těsto vložíme do lednice vychladit.
Předehřejeme troubu na 160 °C. Limetku důkladně omyjeme a zelenou část nastrouháme. Pak z ní vymačkáme šťávu. Dvě vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. V misce smícháme tvaroh, cukr, 3 vejce, 2 žloutky, špetku soli a limetkovou šťávu. Vše rozmixujeme do krémové konzistence. Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce jej i s kůrou zapracujeme do krémového tvarohu.
Limetkový krém vlijeme do vychlazeného korpusu, rovnoměrně rozprostřeme a koláč vložíme do předehřáté trouby. Limetkovo-tvarohový koláč pečeme asi hodinu. Uprostřed by měl být měkký. Pak jej necháme vychladnout. Před podáváním vložíme koláč do lednice, aby byl vychlazený.
Limetkovo-tvarohový koláč ozdobíme podle fantazie nebo jej nakrájíme a zdobíme až jednotlivé porce.