Liptovské brynzové pirohy recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- sůl máslo 2 šálky hladká mouka těstíčko 1 ks vejce voda 2-3 ks vařené brambory ve slupce náplň 65 g máslo 125 g brynza 4 ks vařené brambory ve slupce
Postup Liptovské brynzové pirohy recept
Postup přípravy receptu
-
Do mouky nastrouháme 2 - 3 uvařené brambory, přidáme vejce, trošku vody a sůl. Vypracujeme těsto. Když je velmi řídké, přidáme 2 - 3 polévkové lžíce polohrubé mouky.
Mezitím připravíme náplň a to tak, že ještě horké brambory smícháme s máslem a brynzou podobně jako na bramborové pyré.
Těsto rozválíme na šířku stébla, pokrájíme na obdélníky 5x10 cm. Naplníme nádivkou tak, že je přehneme na polovici a po obvodě dobře přitlačíme, aby náplň při vaření nevytekla. Pirohy naklademe do vřící osolené vody. Když vyplavou na povrch, vaříme pirohy ještě 2 - 3 minuty.
Liptovské brynzové pirohy podáváme polité máslem nebo vyškvařenou slaninou a případně posypeme posekanou pažitkou anebo brynzou.