Litina z Jihlavska recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 0 lžiček cukr 4 stroužky česnek 1 lžíce sůl 2 ks vejce 1 kg brambory 0 lžic majoránka 70 g droždí 0 lžic libeček 1 lžička mletý pepř 1 lžíce hladká mouka 1 kg hrubá mouka 200 g anglická slanina 1 l vlažné mléko 1 lžička drcený kmín 200 g vepřové škvarky na potření 150 g sádlo
Postup Litina z Jihlavska recept
Postup přípravy receptu
-
Uvařené oloupané a vychladlé brambory nastrouháme, smísíme s moukou a připraveným kváskem. Kvásek připravíme smícháním teplého mléka s droždím, špetkou cukru, 1 lžící hladké mouky a ponecháme cca 20 minut stát přikryté utěrkou. Máme-li smíchané brambory, mouku a kvásek, tak dodáme zbylé suroviny a vypracujeme ve vláčné těsto, které ponecháme v míse 3/4 - 1 hodinu kynout.
Po vykynutí vylijeme těsto na sádlem vymaštěný plech a opět ponecháme 20 minut kynout. Pak teprve pečeme při 100 °C v předehřáté troubě 15 minut. Dále zvýšíme teplotu na 150 -160 °C a pečeme do zlatohněda za občasného potírání povrchu těsta sádlem.
Výsledná litina z Jihlavska je hnědozlatá, křehká a křupavá. Litinu z Jihlavska podáváme nakrájenou na porce a jíme podle chuti na večeři, svačinu, apod. Nejlépe chutná vlažná.