Lorrainský koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

- - sůl
3 ks vejce
120 g máslo
280 ml smetana
180 g mouka
- - pepř mletý
2 ks žloutky
2 ks šalotka
50 g sýr strouhaný
- - oříšek muškátový
6 plátků slanina uzená

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejeme troubu na 190 st. Těsto si připravíme tak, že dáme do mísy mouku a sůl, vmícháváme máslo, až se směs začne podobat jemné drobence-můžete použít mixér. Jedno vejce rozšleháme a vmícháme do mouky, pokud se těsto drobí, přilijeme vodu, dáme chladit. Potom těsto vyválíme do tvaru kruhu tak, aby bylo tlusté půl centimetru. Přeneseme do kulaté formy a jemně ho přimáčkneme. Přebytečné těsto odřízneme. Těsto na dně propícháme vidličkou. Na těsto položíme papír na pečení s formu naplníme suchými fazolemi na pečení nebo rýží. Pečeme asi 10 minut, potom náplň i papír odstraníme. Těsto necháme péci asi další tři minuty dokud nezhnědne, pak ho vyndáme a necháme vychladnout. Slaninu nakrájíme na kostičky a smažíme ji na pánvi dokřupava a odložíme, do pánve přidáme šalotku usmažíme také dohněda a odložíme. V míse ušleháme dvě celá vejce a dva žloutky, smetanu a koření. Na korpus rozložíme slaninu a šalotku a naneseme náplň. Pokud chcete použijte sýr. Pečeme asi 25 minut do zhnědnutí. Podáváme teplé i studené.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy